Tegnap kihirdette a kormány a nyitás részletes menetrendjét.

Az új koronavírus-fertőzöttek folyamatosan csökkenő száma könnyítéseket tesz lehetővé – jelentette be az Izrael nyitási stratégiáját ismertető televíziós sajtótájékoztatóján tegnap este Benjámin Netanjahu miniszterelnök.

A következő hetekben az ország egyre jobban visszatér a normális működéshez, de a fertőzés elkerülése érdekében több óvintézkedés, például a fizikai távolságtartás és a szájmaszk viselése, érvényben marad. A kijárási korlátozás feloldásának köszönhetően már szabad látogatni közeli rokonokat, nagyszülőket, noha továbbra sem javasolják például az ölelést.

Nyitott helyen egyelőre húsz főig szabad gyülekezni, de május 17-től már ötvenen, 31-től pedig százan is összegyűlhetnek egy helyen. Június közepétől minden gyülekezési korlátozást feloldanak, amennyiben továbbra is kedvezően alakul a járványhelyzet.

Május 10-től megnyitják az óvodákat, de egyelőre csak kis csoportokban fogadhatják a gyermekeket. A bölcsődék és a magánóvodák újraindításának időpontját még nem határozták meg.

Az iskolák minden osztálya visszatér május folyamán fokozatosan a padokba. Ugyan működött a távoktatás, de nem a szokásos nagyságrendben tanultak a gyerekek, és az elmaradt anyagot a nyári vakációban kilenc tanítási nappal pótolják. A szakköröket, ifjúsági mozgalmakat csak május 31-től szabad újrakezdeni, és a felsőoktatási intézmények is ekkor nyitják meg kapuikat.

Már lehet akár ötven vendéggel is esküvőt rendezni – Izraelben a koronavírus-járvány előtt általában több száz fős lakodalmakat tartottak -, de továbbra sem szabad táncolni a menyegzőkön.

A vendéglők főzhetnek, de csak elvitelre, viszont június közepéig fokozatosan megnyitják a parkokat, a nemzeti parkokat, a sportközpontokat, a könyvtárakat és a múzeumokat.

A konditermek már ezen a héten működni kezdhetnek, és szabad lesz úszni, szörfözni a tengerben, de továbbra is tilos a napozás és a pihenés a tengerpartokon, a homokban.

Csütörtöktől újra látogathatóak lesznek a bevásárlóközpontok, de a tumultus elkerülése érdekében korlátozzák a bent tartózkodók számát: minden egyes vevőnek legalább húsz négyzetméter kell jusson.

A könnyítéseket azonnal szigorítások váltják fel, ha egy nap alatt legalább 100 új beteget regisztrálnak, akik nem egy gócpontban tartózkodnak, vagy ha a fertőzöttek száma tíz napon belül megduplázódik, vagy ha 250-re nő a súlyos Covid-19-betegek száma.

Izraelben az utóbbi hetekben fokozatosan visszaszorult a járvány. A koronavírus megjelenése óta 16246 fertőzöttet tartottak nyilván, akik közül 1064-en már meggyógyultak.

zsido.com