Egy litvániai állami színház olyan darabot mutatott be, amely felfedi, hogy hogyan működtek együtt a litvánok a nácikkal a holokauszt során. A múlt feltárásán dolgozó aktivisták szerint ez hatalmas lépés a múlttal való őszinte szembenézés felé.

Az ország északi részén fekvő Panevėžysben működő Juozas Miltinis színház a híres nácivadász, Efraim Zuroff és a litván író, Ruta Vanagaite 2016-ban kiadott “A mi népünk” című könyvét állította színpadra. A bemutatót rengeteg vita előzte meg, és a próbafolyamat során még a színház igazgatója is lemondott posztjáról. A hétvégén tartott előadásokon több száz ember vett részt. Panevėžys egyébként népes zsidó közösségnek és egy híres jesivának adott otthont a háború előtt. A város lakói közül nagyon kevesen élték túl a holokausztot. A tanintézményt 1944-ben Bnéj-Brákban alapították újjá, és napjainkban az egyik legszínvonalasabb izraeli jesivának számít.

A darab bemutatása előtt már a könyv is nagy visszhangot keltett, különösen azért, mert Vanagaite a saját családjának történetén keresztül mutatta be, hogy a litvánok miként működtek együtt a németekkel a zsidóüldözések során. A németekkel való kooperáció a mai napig tabutéma Litvániában, ahol sokan a nácizmus és a kommunizmus áldozatának tartják az országot, egyedül a megszálló hatalmakat tartva felelősnek az elkövetett bűnökért.

A könyv egyaránt kiváltotta szélsőjobboldali mozgalmak és középutas politikusok felháborodását, és ennek nyomán a könyvkiadó 2017-ben vissza is vonta a köteteket. Vanagaite annyi fenyegetést kapott, hogy kénytelen volt először Belgiumba, majd onnan Izraelbe költözni.

A színdarab első helyszíne a Kaunas közeli Hetedik Erőd, ahol tömegesen végeztek ki zsidókat. Az erőd ma népszerű rendezvényhelyszín, hiába tiltakozik ez ellen számos zsidó szervezet.

“Az a tény, hogy egy neves színház műsorra tűzte a darabot, jelentős előrelépésről tanúskodik a litvánok holokausztban betöltött szerepének bemutatásában” – mondta Zuroff.

zsido.com

Forrás: Arutz7