Joáv Gallant oktatási miniszter a kneszet ülésén jelentette be, hogy az izraeli gazdaság működése, a szülők munkába állása érdekében újraindul az oktatás az iskolákban a jelenleg napi 1600 körüli új fertőzést okozó koronavírus járvány, a második hullám ellenére.

Az oktatási minisztérium a pénzügyminisztériummal közösen dolgozta ki a tanítás módját, mely a folyamatosságon és a rugalmasságon alapul. Az óvodások hetente hatszor, teljes időben, korlátozások nélkül fognak óvodába járni. 

Az első és a második osztályosok csak öt napot lesznek az intézményekben,  a harmadikosok és a negyedikesek maximum 18 fős csoportokban fognak tanulni szintén öt napon át.

Az ötödikesek és a hatodikosok egy héten kétszer hagyják el otthonukat, és őket is legfeljebb 18 fős csoportokban tanítják majd. A hét hátralévő napjain távoktatást tartanak számukra. A nagyobbak várhatóan csak hetente egyszer mennek el az iskolába, egyébként otthonról, számítógépek és az internet segítségével oktatják őket.

Az iskolákban a negyedik osztálytól fölfelé állandóan maszkot kell viselniük a diákoknak, és minden nap szülői igazolást kell vinniük egészségükről. A gyerekek állandó csoportokban és mindig azonos oktatókkal tartózkodnak az épületekben.

Az oktatásnak ehhez a rendszeréhez 13 ezer új tanárra van szükség a The Jerusalem Post című angol nyelvű újság honlapja szerint, ami 4,2 milliárd sékeles (mintegy 400 milliárd forintos) többletkiadást igényel.

MTI/zsido.com