Csütörtökön megkezdődik annak a 100 éves férfinak a pere, aki a sachsenhauseni koncentrációs táborban teljesített szolgálatot – írja a Reuters. A férfi az SS tagja volt, most azzal vádolják, hogy 3518 ember megölésében segédkezett — számol be a Neokohn az Index cikke nyomán.

1942 és 1945 közt állt őrt a koncentrációs tábor egyik tornyában, de a gyanú szerint emellett azonban segédkezett a szovjet hadifoglyok és zsidók kivégzésében is.

A hatóságok, a vádlott védelmében, nem nevezték meg az illetőt.

Bár annyit a sajtóban már tudni vélnek róla, hogy Josef S. néven fut az illető. A korára való tekintettel minden meghallgatás időtartama két és fél órára lesz maximalizálva.

Az utóbbi években rendre állították bíróság elé azokat a ma már idős embereket, akik a második világháború idején szerepet vállalhattak a népirtásban. A múlt hétre egy 96 éves nőt is beidéztek, aki a tárgyalás napján megpróbált elmenekülni.

Délelőtt 10-kor kellett volna a bíróság elé állnia, de nem volt sehol, a hatóságok az idősotthonban sem találták, ahol él. Végül délután 2-kor egy hamburgi sugárúton fogták el, miután elfogatóparancsot adtak ki ellene.