Budapest, Debrecen, Dnyipro­per­tovszk, London, Firenze, Zágráb – ez csak néhány azok közül a városok közül ahonnan lubavicsi női küldöttek érkeztek múlt héten Prágába, az ötödik Chana Szemináriumra.

A programot Chana Mar­go­lin hívta életre azzal a céllal, hogy segítse az Európában és a volt szovjet tagállamokban működő lubavicsi haszidok női küldötteinek munkáját, annak érdekében, hogy minél jobb munkát végezhessenek és minél több zsidó nőhöz tudjanak eljutni közösségeikben, közelebb hozva őket vallási hagyományainkhoz.

Ebben az évben Csehország adott otthont a program­nak, melyre 150 sluchá, női kül­dött érkezett. Magyarorszá­got Oberlander Batsheva, Gli­tzenstein Sosi, Nógrádi Sarah, Raskin Dvori, Zalmanov Chájá és Faigen Riki rebbecenek képviselték. A résztvevők meglátogatták a helyi Chábád központot és Prága zsidó nevezetességeit is.

A szeminárium egyszerre nyújt szellemi feltöltődést és testi kikapcsolódást a slucháknak. „Sokat kaptunk ettől a pár naptól, sokat nevettünk és volt, hogy meg­ríkattak megható történek” – meséli Oberlander Batsheva rebbecen, aki az esti fárbrengen (haszid összejövetel) vezetőjeként arra kérte a hölgyeket, idézzék fel egy sikeres és egy kihívásokkal teli él­ményüket a munkájukból.  „Ér­dekes volt találkozni olyan slu­chákkal, akik más helyekről jöttek, de akikkel ugyanazt a munkát végezzük.”

Ugyancsak ezt emelte ki a szemináriumból Nógrádi Sarah, aki tagja egy interne­tes csoportnak, ami az Európában élő, angol anyanyelvű sluchákat tömöríti: „Jó volt végre személyesen találkozni azokkal, akikkel interneten már megismerkedtem. Tanul­sá­gos olyanokkal beszélni, akik hasonló helyzetben vannak, mint én, akikkel ugyanazokkal a dilemmákkal küzdünk.”

A szeminárium alatt előadá­sokon és workshopokon dolgoznak fel a sluchák munkája és magánélete során felmerülő kérdéseket. Emellett városnézéssel és más érdekes programmal is szórakoztatják a hölgyeket.

Menachem Mendel Schneer­son rabbi, a lubavicsi Rebbe messze­menőkig támogatta a női küldöttek találkozóit. Gyakran említette, hogy ahogy az Egyiptomból való megváltás a kor igaz asszonyainak érdemében történt, úgy napjainkban is az egyéni és a globális átalakulását is a szentéletű nőknek köszönhetjük.

Megszakítás