A feldühödött helyi lakosok a koronavírus terjesztésével vádolják a zsidó zarándokokat, az ukrán határőrség pedig visszafordítja a breszlávi hászidokat.

“Elszabadultak az indulatok. Umán városát lezárták, de vannak zsidók, akik valahogy mégis bejutottak. Őket a helyi ukránok zaklatják, és azzal vádolják őket, hogy behurcolják a vírust” – jelentette a helyszínről az izraeli breszlávi hászid közösség egyik legnagyobb hatású vezetője, Sálom Árus rabbi.

Ő egyébként az izraeli és az ukrán kormány korlátozó intézkedési ellenére videóüzenetben biztatta utazásra híveit, és azt ígérte, hogy ebben az évben sokkal nagyobb áldásban részesülnek azok, akik a nehézségek ellenére Umánban, a breszlávi Náchmán rabbi sírja mellett töltik a zsidó újévet, a ros hásánát. Árus rabbi arról is beszélt, hogy idén felfedi magát a messiás a világnak.

A nagyszámú követővel bíró rabbi kijelentette, hogy nem vár a Benjámin Netánjáhu miniszterelnök által ígért kompromisszumos javaslatra, melynek keretében rendezett módon utazhatna Umánba egy kisebb létszámú, tesztelésen átesett zarándokcsoport. “Én csak az imában hiszek, semmi másban. A miniszterelnök a jelenlétemben mondta, hogy létrejött egy kompromisszumos egyezmény, de én nem építek erre, hiszen annyit hazudtak már a múltban” – mondta.

Az ukrán kormányra az Egyesült Államokból is nyomást próbálnak gyakorolni a zarándoklat engedélyezése érdekében, mert az utazni kívánók között sok az amerikai állampolgár. Jeff Duncan, Dél-Karolina állam republikánus kongresszusi képviselője Donald Trumpnak és Mike Pompeónak is levelet írt, melyben azt kéri, hogy járjanak közben az ukrán vezetésnél egy csökkentett létszámú, tesztelésen átesett csapat zarándoklatának engedélyezése érdekében.

Az ukrán kormány – az országban új lendületet kapott fertőzés miatt – bejelentette, hogy szeptember 1-jén lezárja a határait minden külföldi állampolgár előtt, lehetetlenné téve ezzel a zarándoklatot, melynek csúcspontja az idén szeptember 18-án beköszöntő ros hásáná.

A helyzet elmérgesedését fokozta, hogy az egyik umáni zarándoknál koronavírus-fertőzést állapítottak meg. Olekszander Csebrij, a város polgármestere kijelentette, hogy minden lehetséges eszközzel meg fogja akadályozni, hogy újabb zsidó zarándokok érkezzenek a településre.

A már Umánban tartózkodó zsidók mellett az Ukrajnába bejutást megkísérlő amerikai, illetve izraeli állampolgárságú zarándokok közül is többen zaklatásról számoltak be. A londoni és párizsi átszállással Kijevbe igyekvőket az ukrán hatóságok a repülőtérről fordították vissza. Párizsban hat zarándokot tartóztatott le a francia rendőrség.

A hászidok elmondták, hogy Kijevben órákon keresztül a repülőgépen kellett várakozniuk, miközben sem ételt, sem italt nem kaptak, és akik filmezni próbálták az ukrán katonákat, azoktól elkobozták a mobilkészüléket. Dulakodás is kialakult a zarándokok és a katonák között, egy zsidó utast puskatussal ütött meg egy katona. A zsidó utasok poggyászát a hatóságok átkutatták, bizonyítékokat keresve arra, hogy umáni zarándoklatra érkeztek. Miután megalapozottnak találták a gyanút, négy óra elteltével visszafordították őket.

Volt olyan zarándokcsoport is, mely Fehéroroszországba repült, majd onnan közúton próbált belépni Ukrajnába – sikertelenül.

zsido.com

Forrás: Arutz7