Ribadavia egy kisváros a spanyol-portugál határ közelében. Mégis több zsidó intézmény található benne, mint néhány európai fővárosban.

A galíciai régió városának macskaköves kis utcáin eljuthatunk középkori zsinagógába, zsidó múzeumba, kóser élelmiszerboltokba. A város vezetése mindent megtesz, hogy ezt a zsidó örökséget valahogy megismertesse az erre nyitott turistákkal.

A város egykor népes zsidó közössége évszázadokkal ezelőtt eltűnt, 20 ezer turista tartja életben a várost, akik főleg spanyolok. A XVI. században itt élő zsidók titokban gyakorolták hitüket, miután az inkvizíciótól tartva felvették a keresztény vallást. A Tóra-tekercset egy titkos rekeszben tartották. Ez elterjedt módszer volt, mi is beszámoltunk hasonlóról. Az épületet egy nem zsidó ügyvéd, egy igazi spanyol arisztokrata vette meg még 1982-ben, mert fontosnak tartotta, hogy a történelemnek ez a darabja megmaradjon – olvasható a jta.org riportjában.

ribadavia_pek

Camilo Rodríguez Alonso mélyen kötődik a zsidó örökséghez és fájdalmasnak tartja, hogy elpusztították ezt a kultúrát az inkvizíció idején. Évszázadokkal ezelőtt a város lakóinak harmada zsidó volt, de elüldözték őket. Bár egyre nehezebben jár a 80 éves tulajdonos, szívesen mutatja meg a látogatóknak a zsinagógát, és sajnálja, hogy nem jön elég turista a városba.

ribadavia-synagogue

Az ilyen örökséggel büszkélkedő városok ugyanarra a központi forrásra számíthatnak. A spanyol gazdaság gyengélkedése miatt 20 város osztozik 500 ezer eurón. Ez szinte semmire sem elég – mondja Alonso. A privát befektetők nem foglalkoznak az ilyen projektekkel. Évente 350 ezer turista érkezik Izraelből Spanyolországba, de ők főleg az ismert helyeket, a nagyvárosokat látogatják, pedig a vidék rengeteg rejtett kincset rejteget.

 

 Kép: jta.org