Hanuka első napján az EMIH és a Chabad Lubavics mozgalom szervezésében idén is sor került a Nyugati téren már megszokott gyertyagyújtásra.

A 200-300 fős ünneplő közösséget Köves Slomó rabbi köszöntette. A rabbi felidézte milyen vita övezte a közösségen belül a 19 évvel ezelőtt az első nyilvános hanuka ünnepséget. “Voltak akik úgy gondolták, hogy ha megmutatjuk magunkat azzal az antiszemitizmust növeljük. Mi viszont azt mondtuk hogy éppen fordítva, a gyűlölet táptalaja a tudatlanság.” – mondta a rabbi. Majd hozzátette, hogy az elmúlt 19 éve megmutattta, a régi zsidó mondás igazát “hogy a sötétséget csak fénnyel lehet legyőzni”.  Az első este gyertyáit Oberlander Báruch rabbi, a Chabad mozgalom magyarországi vezetője, és Szabó György a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke gyújtották meg.  A gyertya lángjának meggyújtását és a közös imádság elmondását követően a zene és tánc vette át a főszerepet a téren. A jelenlévők közül sokan éltek a lehetőséggel, és megkóstolták a hanukai fánkot is, az ünnep egyik jellegzetes ételét. 

 
HOLNAP IS VÁRUNK: A holnapi napon különleges díszvendégeket, Fischer Iván Kossuth-díjas karmestert, és Röhrig Géza, az Oscar-díjas Saul fia című film főszereplőjét is várjuk a Nyugati térre a 18:00 órától kezdődő ünnepségünkre.