A brazil nagyvárosban teret neveztek el a egykori izraeli államfőről.

„Peresz példájának inspirálnia kell a carioca-kat (helyieket)” – nyilatkozott Rio de Janiero polgármestere, Marcello Crivella. A brazil nagyváros vezetője rendkívül nagy elismeréssel beszélt a Nobel-békedíjas volt izraeli államfő személyéről, akiről nemrég teret is elneveztek a riói Copacabana szívében – olvasható a Jewish Telegraphic Agency honlapján.

„Olyan vezető volt, aki sosem szakított az alapelveivel, értékeivel. 93 éves korában ugyanazt a zászlót hordozta” – hangsúlyozta Crivella, aki evangéliumi keresztényként elkötelezett támogatója Izraelnek és a zsidóságnak. „Sosem adhatjuk fel a városunkat. Harcoljunk egészed addig, míg nem jut békére városunk” – fogalmazott a vezető, amikor a városát uraló erőszakcselekményekre hívta fel a figyelmet.

Becslések szerint Rio de Janeiro ma közel 30-40 ezer zsidónak ad otthont, az ország 120 ezer fős zsidó közösségének egyharmada él a városban. Az elmúlt években sajnos különösen nagy teret nyert az erőszak Rió utcáin, ami nagyban hozzájárult a helyi zsidóság elvándorlásának. 2015-ben ötszáznál is több, 2016-ban pedig már közel 700 zsidó költözött Brazíliából Izraelbe.

zsido.com

Kép forrása: JTA