Meglepő módon az oldalt indiaiak fejlesztik.

KJ Dhaliwal és Sukmeet Toor indiai származású, szikh vallású vállalkozók San Franciscóban. Fejlesztő csapatukban nincsenek zsidók. Mégis, a legfrissebb, zsidók számára készített társkereső alkalmazás az ő kezük munkáját dicséri.

A Shalom nevet viselő applikáció a 2015-ben megalkotott Dil Mil weboldal mintájára működik. A hindi és pandzsábi nyelven “szívek találkozóját ” jelentő Dil Mil a dél-ázsiai közösséget vette célba. Sikerességét jól mutatja, hogy már 5 000 000 párt hoztak össze és átlagosan naponta egy házaspár nekik köszönhetően mondja ki a – remélhetőleg – boldogító igent.

“Azért kezdtünk a zsidó közösségre koncentrálni, mert sok hasonlóságot láttunk a zsidók és a dél-ázsiai emberek értékrendje között. Mindkét közösség tagjai összetartóak és tehetségesek, továbbá mind a képzettségük, mind az anyagi helyzetük az amerikai átlag fölé helyezi őket. Ezért véltük úgy, hogy ami jól működik a dél-ázsiai embereknél, az a zsidók esetén is bizonyosan beválik majd.” – mondta Dhaliwal.

Az új terméket úgy pozícionálták, hogy stílusában az inkább könnyed kalandok létrejöttét elősegítő Tinder és a házasságorientált Match.com vagy eHarmony között helyezkedjen el. Kísérleti verzióját 15 000 felhasználó töltötte le.

“A brand felépítésénél tudatosan választottuk az arany középutat, ahol az értékes, hosszú távú kapcsolatot kereső emberek igényeinek kielégítése a fő szempont.”- mondta Mudit Dawar, a cég egyik fejlesztője. “Azért esett a Shalom névre a választásunk, mert egyszerre jelent békét és egy általános köszönési formát, és ez az a szó, amit biztosan minden zsidó ismer. Fontos volt az is, hogy a termék korszerű és felhasználóbarát legyen a fiatal generáció számára is, akik éppen a párválasztással vannak elfoglalva. A Shalom applikációt a fejlett technológia és a felhasznált adatmennyiség nagysága különbözteti meg az olyan neves versenytársaktól, mint a JDate, JSwipe vagy SawYouAtSinai.” – tette hozzá Dhaliwal. 

A hagyományos társkereső szolgáltatások általában lakóhely, testmagasság, életkor és ezekhez hasonló kategóriák szerint szűrik a találatokat, így a felkínált partnerjelöltek jelentős része nem igazán felel meg az elvárásoknak. A Shalom ezzel szemben olyan algoritmust használ, mely a felhasználó adatait és viselkedését figyeli és így képes a kereső igényeihez jobban illő társat ajánlani. “Azt hiszem, sikerült egy minden eddiginél jobb alkalmazást fejlesztenünk, amely a valóban egymáshoz illő felhasználóknak segít egymásra találni. Azon dolgozunk, hogy az algoritmus olyan embereket hozzon össze, akiknek esélye van arra, hogy végül össze is házasodjanak.”- mondta Dhaliwal.

Az applikáció nem csak a közölt adatokat veszi figyelembe, hanem felhasználja a közösségi médiában található információkat és figyeli a felhasználók viselkedését is, például, hogy miként kommunikálnak a többi felhasználóval. A végeredmény egy olyan adathalmaz, amely pontosan megmutatja az illető valódi személyiségét.

Az alkalmazás azt is lehetővé teszi, hogy a társkeresők integrálják profiljukba a más közösségi médiában, például a LinkedInen, vagy az Instagramon fenntartott profiljaikat, így részletesebb képet mutathatnak magukról. Az applikáció letölthető mind az Android, mind az IOS rendszerű okostelefonokra és használható a Facebookon keresztül is, ahol egy robot által feltett kérdésekre kell válaszolni. “A Facebook előnye, hogy nem kell egy újabb alkalmazást letölteni és újra regisztrálni, illetve azok is bejelentkezhetnek, akik nem akarják a telefonjukat ilyen célokra használni vagy egyszerűen előnyben részesítik a hagyományos számítógépeket.” – magyarázta Dhaliwal.

Forrás: JTA