A bangladesi férfit kitiltották hazájából miután Izraelbe látogatott. Ő volt az első ember, aki bangladesi útlevéllel a zsidó államba látogatott.

A 25 éves dr. Shadman Zaman jelenlegi otthonából, az Egyesült Királyságból érkezett nemrég Izraelbe, és egy interjúban beszámolt többek között arról is, hogy hogyan lett az antiszemita és Izrael-ellenes rendszerben felnövekvő gyermekből hangos Izrael-párti aktivista, aki a zsidóságba való betérésére készül.

A szunnita többségű országban Zamant egész gyermekkorában a klasszikus antiszemitizmus légköre vette körül. „Még az iskolai tankönyveinkben is azt állt, hogy ’a zsidók a sátán tükrei’ és hogy ’a cionisták uralják a világot’.”- mondta. Arisztokrata, jó kapcsolatokkal rendelkező és nyitott világlátású családja azonban lehetőséget adott neki arra, hogy önállóan formáljon véleményt Izraelről: „Még a cambridge-i tananyagot használó iskolámban is az Izrael elleni gyűlöletre biztattak. Szerencsére az otthonom másmilyen volt.”

Zaman számára Alan Dershowitz Izrael ügye című könyve volt sorsfordító, melyet 12 évesen olvasott el, és attól fogva csillapíthatatlan étvággyal falta azokat a cionista könyveket, melyeket néhai nagyapja csempészett be számára az országba. Zaman a nagyapját az első bangladesi cionistának tartja: „Nagyapám az egyik első volt azok között, akik kimondták, hogy Izraelnek van joga a létezéshez. Bangladest ugyanúgy a bengáli nép törekvései hozták létre, mint Izraelt a zsidóké. Izrael segítségünkre volt a felszabadulásunkért vívott küzdelemben, ám a történelemnek ezt a részletét soha nem említik.”- tette hozzá keserűen, utalva arra, hogy bár Izrael az elsők között ismerte el az újonnan alakult országot 1972-ben, a bangladesi függetlenségi háború után, Banglades nem fogadta el ezt. „Banglades arab segítségért cserébe elutasította az izraeli elismerést”- mondta Zaman, hozzátéve, hogy nagyapja szembement az árral, és az izraeli-bangladesi kapcsolatok létrehozásáért harcolt. Ezt a vonalat viszi tovább Zaman is, aki fiatal felnőttként – 22 hasonlóan gondolkodó társával együtt – megpróbálkozott egy bangladesi-izraeli kapcsolatokért felelős bizottság megalapításával. A kísérlet sikertelenségbe fulladt, egyes résztvevőit bebörtönözték, másokat iszlamista szélsőségesek gyilkoltak meg.

Zaman maga is kapott halálos fenyegetéseket, de családi kapcsolatai védelmezték őt. Tavaly azonban már a szülei is azon a véleményen voltak, hogy a fiatal orvos számára többé nem biztonságos a szülőföldje, és arra ösztönözték, hogy költözzön az Egyesült Királyságba. E kérésnek eleget is tett, és nem sokkal később Izraelbe is ellátogatott. Nagyapja ezt már sajnos nem érhette meg: „Mielőtt meghalt, azt mondta, hogy legelőször is Izraelbe látogassak… nekem adta a cipőjét és az óráját; az ő cipőjét viseltem, amikor először jártam Izraelben, hogy úgy érezze, ő is velem jött.” – mesélte a férfi.

Zaman továbbra is támogatja a két ország közti kapcsolatok ügyét, noha megfenyegették, hogy izraeli látogatása miatt soha többé nem térhet haza szülőföldjére. Ellenkező esetben árulás vádjával azonnal letartóztatják, akárcsak 2003-ban Salah Choudhuryt, akit csupán az Izraelbe való beutazás kísérletéért börtönöztek be árulás, lázadás és istenkáromlás vádjával.

Angliában Zaman aktívan harcol az antiszemitizmus ellen, és kiáll Izrael mellett. Mindeközben a londoni Queen Mary Egyetemen szoros kapcsolatba került a helyi zsidó diákmozgalommal. „A londoni zsidó közösségbe való integrálódás élménye szívet melengető volt… mindig is szoros kötődést éreztem a zsidókhoz, a világtörténelem legelnyomottabb népéhez, akik minden elnyomás ellenére sem adták fel hitüket.” Ahogy egyre inkább megismerkedett a közösséggel, úgy nőt meg benne az elhatározás, hogy szeretne csatlakozni a zsidó néphez. „Számomra a zsidóság a valódi út.” Betérését néhány hónappal ezelőtt kezdte meg, reményei szerint hamarosan Izraelbe vándorol, és ott szerez PhD minősítést. Végső célja azonban továbbra is a bangladesi-izraeli kapcsolatok felépítése. Erre tett erőfeszítéseit a bangladesi média – őt ugyan negatív színben feltüntetve – folyamatosan közvetíti. „Számos ellenségre tettem szert, de nem számít. Azért vagyok itt, hogy kiálljak az igazságért.”- vallja az egyetem zsidó és izraeli társaságának titkáraként. Tapasztalatból beszél: mióta Nagy-Britanniában él, már 37 halálos fenyegetést kapott.

„A világon mindenfelé növekvő antiszemita tevékenység közepette a Shadman Zamannal való találkozás szívet melengető volt”- jelentette ki Yaakov Hagoel a Cionista Világszövetség (WZO) alelnöke. Zaman a múlt hónapban felszólalt a WZO londoni konferenciáján. „Általában azt gondoljuk, hogy lehetetlen, hogy valaki olyan háttérrel, mint Zaman átlépje a határokat. Egy néhány héttel ezelőtti londoni konferencián több száz résztvevő előtt mesélte el az élettörténetét. Az a törekvése, hogy harcoljon az antiszemita igazságtalanságok ellen, betérjen a zsidóságba és lemondjon bengáli állampolgárságáról annak érdekében, hogy beléphessen Izrael Államba, kivételes és inspiráló.” – fejezte be Hagoel.

zsido.com

Forrás: JPost