Salvador Dalí bibliai és cionista témájú alkotásaiból nyílt kiállítás New Yorkban. A gyűjtemény tulajdonosa azt szeretné, ha a közönség megismerkedne a művész Izraellel és a zsidósággal való kapcsolatával.

Hillel Philip műkereskedő szerint az alkotásokban „benne van a zsidóság történelme és minden álma”. A művek felkérésre születtek 1967-ben, Izrael állam megalapításának huszadik évfordulójára és megkapta David Ben-Gurion miniszterelnök jóváhagyását is – olvasható az algemeiner.com tudósításában. A sorozat nem teljes, egy részüket korábban eladták és nem lehet tudni,  hogy kinél vannak.

Hillel Philip elmondta, hogy a nagyjából 300 meghívott közül sokan mentek oda hozzá azzal, hogy „nem is tudtam, hogy Dalí zsidó volt!” – Nem, Dalí nem volt zsidó – válaszolta a műgyűjtő. A kiállítást tematikusan állították össze: a szövetség Isten és a zsidó nép között, a zsidó történelem tragédiái, a háború, valamint az alija, a modern Izrael megalapítása.

DALI1210P

A Salvador Dalí Alapítvány honlapján azt írják: mindegyik alkotás arra törekszik, hogy bemutassa a héber alija szó jelentését, különböző megközelítésekben. Az alija Izrael földjére való bevándorlást jelent, manapság is gyakran használt kifejezés. Az alkotásokhoz versek is kapcsolódnak, amiket Dalí írt.

dali-independence

A kiállítás létrehozója nagyon fontosnak tartja, hogy egy művész, aki nem zsidó, ilyen mélységben volt képes megérteni a zsidóságot. Philip megjegyezte, hogy néhány kutató szerint Dalí kezdetben antiszemita volt és együttműködött Franco tábornok Spanyolországával, de megváltoztatta nézeteit az a csodálatos, már-már biblikus folyamat, ami létrehozta Izraelt és úgy döntött „átáll”.