Jelentős nemzetközi nyomás nehezedett az észak-afrikai országra, amely eddig megtagadta az izraeli versenyző számára járó vízumot.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a még csak hét éves, Haifán lakó Liel Levitán nyerte meg az Európai Iskolások Sakkbajnokságát Krakkóban. A kiemelkedő tehetségű kislány húsz ország több mint háromszáz versenyzője közül bizonyult magasan a legjobbnak. Aranyérmét izraeli zászlóba burkolózva vette át, ám mostanáig úgy tűnt, meghiúsulhat a következő nemzetközi versenyen való szereplése, melyet jövőre Tunéziában rendeznek.

Az afrikai ország eddig nem engedélyezte, hogy izraeliek lépjenek a területére, és a hétéves kislánnyal sem kívántak kivételt tenni. Pontosan úgy, ahogy egy tavalyi tunéziai versenyen sem vehettek részt az izraeli játékosok, mert érvényes vízum híján nem léphettek be az országba.

Az eset kapcsán a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) vezetője is megszólalt, és magyarázatra szólította fel a Tunéziai Sakkszövetséget, valamint kilátásba helyezte a verseny helyszínének módosítását. Mindemellett más fronton is nyomás hárult az országra, és a StandWithUs nevű szervezet petícióban kérte az eset kivizsgálását.

Végül a Tunéziai Sakkszövetség nyilatkozatában leszögezte: az izraeli résztvevő is megjelenhet az eseményen – olvasható a The Jewish Telegraphic Agency írásában. „Minden országból várjuk a versenyzőket, kivétel nélkül” – szerepelt a közleményben.

zsido.com

 

Megszakítás