A Facebook alapítójának kislánya kiddus pohárral a kezében látható a fotókon.

„Sábátra ma este Maxnak egy kiddus poharat adtunk, ami 100 éve a családom öröksége” – írta Mark Zuckerberg posztjában, melyet pénteken tett közzé. „Az ükapja – (szintén) Max – kapta, miután a családunk ide vándorolt, és azóta végig a családunk tulajdona maradt” – tette hozzá.

Zuckerberg egy bárheszről és egy sábáti gyertyatartóról készült fényképet is megosztott. A szombati hangulatot bemutató fotók közel 200 000 lájkot kaptak, és több mint 4000-en osztották meg őket eddig.

A zsidóságát nyiltan vállaló Zuckerberg azután tette közzé posztját, hogy cége körül súlyos botrány robbant ki csütörtökön. A ProPublica portál kiderítette, hogy a Facebook algorítmusa, amely a hirdetések célzását segíti,  antiszemita kulcsszavakat is figyelembe vesz, és ezeket fel is ajánlja a hirdetőknek. A „hogyan égessünk zsidót” vagy a „zsidógyűlölő” kifejezések azért kerültek a kulcsszavak közé, mert egyes felhasználók ilyesmiket írtak a profiljukba. A cikk megjelenése után a Facebook üzemeltetői törölték ezeket a kategóriákat – olvasható a Jewish Telegraphic Agency honlapján.

zsido.com

Képek forrása: JTA