A számos ellenség által fenyegetett zsidó állam megnyitotta az utat afelé, hogy a régi háborúkat új eszközökkel vívja meg.

A General Robotics és a Gahat Robotics nevű izraeli cégek robotjai lehetnek az ember legjobb barátai a jövő harcmezején. Az előbbi társaság szakembereitől származik a DOGO elnevezésű taktikai robot, valamint a Pitbull, egy távirányítós fegyver, mely vezető nélküli járműbe helyezhető, olyanba például, amilyeneket az utóbbi cég gyárt. A Gahat Robotics éppen a napokban mutatta be vezető nélküli járműveit az ISDEF-en, mely Izrael legnagyobb védelmi és biztonsági kiállítása.

A Gahat robotjai első ránézésre átlagos, minden terepen működő szerkezeteknek tűnnek. Ennek az az oka, hogy a jármű alapja és kerekei a kanadai Argo ATV vállalattól származnak, melynek modelljeit a quebeci erdők meghódítására is használják. Izraelben azonban nyolckerekű járművé fejlesztették, melynek másik, négykerekű változata is elérhető, és olyan modell is létezik, melyben beépített, 7.62 mm-es gépfegyver található.

Sáron de-Beer, a Gahat elnöke videofilmmel demonstrálta, hogy a vezető nélküli járművek milyen feladatokat tudnak végrehajtani. E szerkezetek egyik fontos jellemzője például, hogy kétéltűek, vagyis képesek átvágni folyókon, és hatékonyan segíteni a felkutatási, illetve mentési munkálatokat.

„A háborúk következő nemzedékében több robot szerepel majd, és kevesebb katona”- mondta de-Beer. – „Ez azt jelenti, hogy ha a különleges egységeknek, vagy a gyalogosoknak be kell hatolniuk egy faluba, mehetnek velük olyan járművek, melyeknek nincsen szüksége vezetőre. Ha a katonák eljutnak egy olyan pontra, amikor meg kell vizsgálni, hogy mi van egy házban, beküldhetik a robotokat. Ha a robotikus járműveket lelövik, az nem olyan, mint ha emberi életet veszítünk el. A járműveket optikával és szenzorokkal szerelik fel, és kamerákkal, sőt, akár rakétákkal is kiegészíthetők.”

De-Beer elmondása szerint a kiállított járművek 450 kilogrammtól 1.3 tonnáig terjedő súlyú felszerelés szállítására képesek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a katonák megrakhatják a járműveket fegyverekkel, lőszerrel, élelmiszerrel, illetve egyéb szükséges használati tárgyaikkal és eszközeikkel, illetve a sebesülteket is tudják szállítani. Távoli célpontokra való eljutás esetén a vízszállítás komoly nehézséget jelent a katonák számára. E robotok a gyalogosan haladó katonák mellett haladva szállíthatják a vizet, ahogyan azt Napóleon seregeiben a lovak tették.

A robotok azonban nemcsak szállításra alkalmazhatóak, hanem harcosokként is megállják a helyüket, ha annak megfelelően szerelik fel őket. Igény szerint lőni is tudnak, vagy hírszerzési, illetve felderítői feladatokat látnak el. A tenger felől éppúgy behatolhatnak a csatamezőre, mint ahogy helikopterről ledobva képesek egy falu átkutatása előtt a települést akár éjjel is felderíteni. Az expón bemutatott robotok egyike dízel hajtású, két másik pedig akkumulátorral működik, ami korlátozhatja működési idejüket. A Gahat elmondása szerint a vezető nélküli járműveket műholdakról irányíthatják, ahogy arra már van is példa a tűzoltósági gyakorlatban.

A General Robotics DOGO nevű modellje már használatban van. A 10 kilós eszközt egy 9 mm-es Glock pisztollyal szerelik fel bevetés előtt, és különösen hasznos a baráti tűzből eredő balesetek elkerülésére terrorelhárítási műveletek során. Az esetleges áldozatok száma azzal is csökkenthető, hogy elsőként a robot hatol be az épületbe. Ez a robot képes lépcsőt mászni, távoli számítógépről irányítható, és nyolc kamerájának köszönhetően használója 360 fokban látja a robot környezetét. A DOGO a világ első, operatív, lőni képes robotja, mely kellőképpen kicsi ahhoz, hogy a különleges alakulatok katonái akár hátizsákjukban is magukkal vihessék.

 

zsido.com

 

Forrás: JPost

 

Megszakítás