A holland herceg személyesen mutatta be a rendszer működését.

Érdekes fejlesztést mutatott be az amszterdami Anne Frank Ház. A Facebookkal való együttműködés eredményeként az intézmény mostantól egy chatelő robotot is alkalmazni fog a naplójáról világszerte ismertté vált lány történetének bemutatására – közölte a Times of Israel.

A kedden átadott robot képes lesz Anne Frank élettörténetéhez kötődő kérdésekre válaszolni, továbbá a múzeumhoz kapcsolódó információkat is megosztja az érdeklődőkkel. A szoftvernek köszönhetően a Facebookon keresztül a felhasználók akár közvetlen kapcsolatba léphetnek a múzeummal, a mesterséges intelligenciának köszönhetően a robot tanulni fog a kérdésekből, és egyre rövidebb időn belül képes lesz önmagától választ adni az érdeklődőknek.

A rendszert a faji megkülönböztetés megszüntetésének nemzetközi napján, Konstantin holland herceg részvételével mutatták be a nyilvánosságnak; az eseményen a holland király is megjelent. A herceg hangsúlyozta: a robot több, mint egy „szórakoztató kütyü”.

Konstantin holland herceg a chat robot átadó ünnepségén

„Ez egy módja annak, hogy az egész világon elérjük az embereket és Anne Frank életéről tájékoztassuk őket; valamint figyelmeztessük őket a rasszizmus és diszkrimináció hatásaira és veszélyeire” – hangsúlyozta Konstantin herceg.

Ronald Leopold, a múzeum igazgatója elmondta, hogy reményeik szerint a chatrobot abban is segítségükre válik majd, hogy minél több fiatalhoz eljussanak. „Kétségbe ejtő számunkra az a tény, hogy a háború után hetven évvel a 30 év alatti látogatók kevesebbet tudnak, mint az én generációm. Nagyon fontos tehát, hogy még több történelmi információt adjunk át” – mondta az igazgató.

zsido.com

Képek forrása: Times of Israel