Renoválták a korábban a kairói genizának otthont adó Ben Ezra zsinagógát. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Mostafa Madbouly miniszterelnök is, írja a TOI. A renoválási munkálatok körébe tartozott a mennyezet felújítása, a falak megtisztítása és a világítás helyrehozatala.

A megnyitón szintén jelenlevő Ahmed Issa turisztikai miniszter elmondta, hogy a Ben Ezra zsinagóga Egyiptom egyik legősibb és legfontosabb zsinagógája. A zsinagóga azon muszlim, kopt és zsidó történelmi emlékhelyek sorába illeszkedik, melyeket a turizmus fellendítésének reményében újítottak fel a közelmúltban Egyiptomban.

A hagyomány szerint a Ben Ezra zsinagógát 882-ben alapították, vagyis ez Kairó legrégebbi zsinagógája. Nevét a híres tóratudósról, Ávráhám Ibn Ezráról kapta. Az eredeti épületet a XI. század legelején lebontották, majd néhány évtizeddel később újjáépült. Az évszázadok során több alkalommal pusztította el tűzvész, de mindannyiszor újjáépült. A jelenlegi épületet legnagyobb részben az 1890-es években emelték, nem sokkal a híres geniza felfedezése után. A geniza olyan zsidó iratok gyűjtőhelye, melyek használatra alkalmatlanná váltak, vagy melyeket már nem akarnak használni, ám a szöveg tartalma miatt szentséget hordoznak, így nem lehet egyszerűen kidobni őket.

A rég elfeledett kairói genizában rejtőzködő, felbecsülhetetlen értékű, több százezer darabból álló irattömeget egy zsidó tudós, Solomon Schechter fedezte fel 1896-ban, amikor érdeklődésből felmászott a zsinagóga női szakasza mögött rejtőzködő nyíláshoz, és legnagyobb megdöbbenésére ezer év összegyűlt iratait látta meg. Az azóta eltelt száz évben történészek tucatjai kutatták át újra és újra a dokumentumokat, melyek példa nélkül álló betekintést adnak számunkra a közösség életébe és tevékenységébe hosszú évszázadok során át. Az anyag különféle darabjait jelenleg világszerte mintegy hetven intézmény és gyűjtemény birtokolja.

A Ben Ezra zsinagóga helyreállítási munkálatai 2022 áprilisában kezdődtek meg. Ez a zsinagóga egyike annak az öt zsinagógaépületnek, melyek megmaradtak, miután az ország legtöbb zsidó lakosának menekülnie kellett 1952-ben, Faruq király lemondatását követően. Korábban, 2020-ban a szintén évszázados múltra visszatekintő, XIV. századi eredetű Élijáhu Hánávi zsinagógát újították fel Alexandriában. Erről itt adtunk hírt.

 

Megszakítás