767 antiszemita incidenst regisztráltak az elmúlt félévben, ami 30%-os növekedést jelent a tavaly év azonos időszakához képest.

Lesújtó adatokat tett közzé legfrissebb tanulmányában a brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) csütörtökön. A jelentés szerint a szigetországban minden eddiginél több, összesen 767 antiszemita indíttatású támadás történt a 2017-es év első hat hónapja során.

A szervezet által közölt információk szerint az idei számok 30%-os növekedést mutatnak a 2016-os esztendő első félévéhez képest, amikor összesen 589 hasonló támadást rögzítettek. Az esetek többségében verbális erőszak történt, és különösen magas volt a közösségi médiában elkövetett zaklatások aránya (19%). A nyílt támadások esetében 203 alkalommal hajtottak végre bűncselekményt olyan személyek ellen, akiknél külsejük alapján vélelmezték zsidó identitásukat.

Földrajzilag a támadások kétharmadát London és Manchester városában követték el – ahol a brit zsidó közösség tagjai a legnagyobb számban élnek napjainkban. A brit fővárosban összesen 387 antiszemita incidenst rögzítettek, ami 10%-os növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest; Machesterben pedig ennél is nagyobb arányban, 84%-kal nőtt a zsidók ellen indított támadások száma az előző évhez hasonlítva.

A jelentésből az is kiderül, hogy leggyakrabban az áldozatok otthonánál, vagy zsinagógák épületénél történt incidens, de az elkövetők többször zaklatták vagy bántalmazták bizonyíthatóan antiszemita indítékkal a közösség tagjait zsidó iskolák és zsidó temetők környékén is.

A tanulmány szerint az elmúlt 15 hónapban folyamatosan 100 fölötti számban érkezett hozzájuk bejelentés antiszemita bűncselekményekről, és így a havonta mért esetek száma átlagosan a 2011-2013-as adatok duplájára nőtt.

A jelentés nyilvánosságra kerülése után több brit politikus is hangot adott aggodalmának. Amber Rudd konzervatív parlamenti képviselő kijelentette: „Az antiszemitzmusnak nincs helye az országban, amely büszke nyitott, sokszínű és toleráns társadalmára”. A politikus továbbá hangsúlyozta: a kormány továbbra is erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a hasonló eseteket megelőzzék, és az áldozatokat a megtörtént támadások bejelentésére ösztönözzék.

zsido.com

Kép forrása: JTA