Érdekes elemzést közölt a Szombat, amelyben azt hasonlította össze a cikk szerzője, hogy egymástól politikailag igen távol álló két magyarországi internetes újság milyen módon viszonyul Izraelhez. Az egyik újság a független és kormánykritikus 444.hu, a másik a kormánypártiságot nyíltan felvállaló 888.hu.

Veszprémy László Bernát a 444.hu Izraellel kapcsolatos cikkeit áttekintve a következő megállapításra jut: „A 444 hozzáállását a közel-keleti konfliktushoz és azon belül is Izrael kérdéséhez röviden talán „progresszív korholásként” írhatnánk le. A portál kétségkívül hisz a progresszív és demokratikus ideálokban. Az itt leírt jelenségnek a gyökere tehát semmiképp sem a hagyományos antiszemitizmus – melyet nem vélünk felfedezni a 444-ben -, és ezért megértéséhez jobban kell ismerni azt a világnézeti rendszert, ami befolyásolja a 444 Közel-Kelettel kapcsolatos narratíváját is: az általa iránymutatónak tekintett nyugati baloldali portálok és mozgalmak az emberi jogok és az „elnyomott palesztin nép” ügyének felvállalása nevében egyre több antiszemitizmusba torkolló Izrael-ellenes megnyilvánulást tolerálnak.”

A szerző szerint ebben a narratívában a közel-keleti konfliktus hétköznapi eseményei egy „elnyomási rendszerben” jelennek meg, tehát nem a palesztin terrorista lövi le az izraeli rendőrt, hanem az „elnyomott” lázad fel az „elnyomóval” szemben.

Ezzel szemben áll a 888.hu feltűnő Izrael-barátsága, amit Veszprémy szerint valószínűleg inkább a taktikai szempontok határoznak meg és nem feltétlenül az őszinte rajongás. „444-et is előre meghatározott progresszív narratívája befolyásolja az Izraelről való híradásban, úgy a deklaráltan kormánypárti 888-at is a migránsválság és a terrorizmus kérdéseinek politikai okokból való előtérbe helyezése befolyásolja. Izrael is általában így jelenik meg pozitív kontextusban az oldalon: az izraeli miniszterek ujjongtak Trump megválasztásakor (értsd: mint mi is), Netanjahunak elege van Obamából (értsd: mint nekünk is), vagy „Izrael megleckézteti a civil szervezeteket” (értsd: épp, ahogy mi).” – állapítja meg, hozzátéve, hogy az oldal kommentelőinek egy része nem is tud azonosulni ezzel a felfogással, és „a klasszikus antiszemitizmusból fakadó palesztinpártiságot” képviseli.

Veszprémy kérdésesnek tartja azt is, hogy a kormánypárti lapnál „a bevándorlás-ellenes hangulat majdani alábbhagyásával mennyire fog megmaradni ez a hirtelen feltámadt együttérzés a zsidó állam folyamatos küzdelmei iránt.”

A furcsa világnézeti keveredés miatt a szerző nem tartja elképzelhetetlennek, hogy „a jövőben belpolitikai hírek terén sok olvasó a 444-et preferálja majd, míg külpolitikai hírek terén a 888-at.”

A teljes cikk a Szombat honlapján olvasható el.