A legfiatalabb nőként választották be a sportolót az amerikai sakk Hírességek Csarnokába, az egyik legtekintélyesebb elit klubba.

Három fő motivációm volt a sikereim eléréséhez: a holokausztban elpusztult családtagjaim iránti tisztelet, meghálálni a szüleim önfeláldozó odaadását, és annak az esélye, hogy lehetőséget adhatok a nők egyenjogúságának – ezeket emelte ki ünnepi beszédében Polgár Zsuzsanna a St. Louis-i eseményen, ahol olyan világsztárok mellett iktatták be a sportága halhatatlanjai közé, mint Bobby Fischer, Edward Lasker, Benjamin Franklin és egy másik magyar, Benkő Pál – írta a hungarianfreepress.com.

Polgár Zsuzsa személyes hangvételű beszédében hozzátette: mintegy 300 családtagját vesztette el a második világháborúban, és nagyszülei szerencsés túlélők voltak.

Megemlítette azt is, hogy a sportág talán legvitathatatlanabb géniusza, Bobby Fischer, akinek ismert a saját zsidóságához fűződő ellentmondásos viszonya is, Polgár rábeszélésére töltött élete végének közeledtével hosszabb időt Magyarországon.

A sakk legismertebb modern magyar versenyzőinek egyik tagjaként, az első „Polgár-lányként” született Zsuzsanna több mint 25 éve él az Egyesült Államokban. 1969-ben született, őt követték Judit és Zsófia hugai, akikkel közösen megnyertek minden létező hazai és nemzetközi versenyt is. Ezek közül kiemelkedik a négy egyéni világbajnoki címe mellett 5 olimpiai aranyéreme is.

Polgár Zsuzsanna több mint 10 éve a Nemzetközi Sakkszövetség Női Bizottságának társelnöke, és folyamatos élharcosa annak, hogy a női versenyzők is egyenlő feltételek között, egyenlő juttatásokért versenyezhessenek.

1997-ben létrehozott alapítványa a Susan Polgar Foundation a sakkban tehetséges gyerekek felkutatását, támogatását tűzte ki célul.

Polgár Zsuzsanna a sakk egyik legismertebb nagykövete a világban. Édesapja, Polgár László tavaly Miamiban, ahol az év nagy részét tölti, azt mondta lapunk munkatársának, hogy lánya nagyon boldog Amerikában. Ennek legfőbb oka a szakmai elismerése és aktivitása, de eltagadhatatlan, hogy az is sokkal szimpatikusabb a családnak, hogy ők Amerikában az európai antiszemitizmusnak nyomát sem tapasztalják.

 

Forrás: neokohn.hu 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

 

Megszakítás