Egy libanoni muszlim arab, aki zsidónak adta ki magát, valójában zsidó a halacha, vagyis a hagyományos zsidó törvények szerint – állítja egy brooklyni rabbi az Arutz7 értesülése szerint, melyet a Neokohn szemlézett

A Neokohn is megírta, hogy tavaly a brooklyni haredi zsidó közösséget felzaklatta az a leleplezés, hogy egy helyi fiatal szefárd zsidó nőt, aki nemrég ment férjhez, a vőlegény magát zsidónak kiadva becsapott, és eltitkolta, hogy valójában egy libanoni muszlim családban nőtt fel.

A vőlegény, Eliya Hawila, érdeklődött a zsidóság iránt, és azt tervezte, hogy áttér, miután az Egyesült Államokba költözött, de akkor még nem vállalkozott a tényleges áttérésre.

Bár elkezdte követni a zsidó hagyományokat, és fel is vette a kapcsolatot egy texasi Chábád felvilágosító központtal, de Hawila – legalábbis látszólag – nemzsidó maradt.

Most azonban egy brooklyni rabbi, aki a zsidó származással kapcsolatos kérdéseket vizsgálja, azt állította, hogy

Hawila valójában zsidónak született

– jelentette vasárnap a Yeshiva World News.

Avraham Reich rabbi a brooklyni Hatzalas Jiszráél közösségtől szombat este Zev Brenner Talkline című műsorában elmondta, hogy

Hawila édesanyja bizalmasan bevallotta neki, hogy az ő édesanyja, vagyis a vőlegény nagymamája zsidó.

A nyomozás során Reich rabbi beszélt Hawila nagymamájával is, és igazolta Hawila zsidó származását anyai ágon, megerősítve, hogy zsidónak született.

Reich rabbi azonban hozzátette, hogy Hawila azóta átesett egy ortodox áttérésen le’chumra — elővigyázatosságból, hogy eloszlasson minden kétséget zsidóságával kapcsolatban — ezt a gyakorlatot akkor alkalmazzák, ha egy személy legutóbbi zsidó felmenőinek utolsó négy generációja nem volt vallásosan hívő.

Reich rabbi elmondta, hogy személyesen figyelte az áttérést, és kezeskedett Hawila zsidó státuszáért.

Hawila, aki még mindig házas a feleségével, visszautasította a családja részéről érkező nyomást, hogy váljon el, és reméli, hogy kibékülhet a feleségével.

Tavaly novemberben Hawila kijelentette, hogy szeretne Izraelbe bevándorolni és áttérni a zsidóságra.

„Nem hiszek az iszlámban. Ez nem az én vallásom.”

– mondta a Talkline-nak adott interjúban.

 

Zsidónak álcázta magát a libanoni férfi, aki elvett egy szefárd lányt feleségül

Haredi zsidónak adta ki magát egy Eliyah Haliwa nevű libanoni férfi, aki hamis dokumentumokkal csatlakozott egy texasi közösséghez – számolt be róla a Vinnews. Miközben Texasban tartózkodott, a férfi megismerkedett egy szíriai szefárd származású zsidó lánnyal, akivel úgy döntöttek összeházasodnak. A férfi állítólag a kapcsolat kezdetén nem tudta, hogy a lány zsidó, aki pedig nem tudta, hogy ő libanoni.

 

Címlapkép: Petr Ovralov/Unsplash