Pennsylvania új zsidó kormányzója Josh Shapiro egy különleges, történelmi értékkel bíró Tánáchra, zsidó Bibliára esküdött fel január 17-én, írja az Arutz7. A kötet egy amerikai zsidó katona, a philadelphiai Herman Hershman tulajdonában volt, aki harcolt a második világháborúban és a D-Dayen érkezett Omaha Beachre. Az amerikai hadsereg által 1942-ben zsidó katonák részére kiadott Tánáchot külön erre az alkalomra kölcsönözték az Amerikai Zsidó Történelem Nemzeti Múzeumából. Hershman 19 éves egyetemistaként vonult be 1943-ban.

„Hershman mindig magánál tartotta a Bibliát a második világháború során, országunkat szolgálva, majd visszatért vele Philadelphiába”

– mondta a múzeum kurátora, Josh Perelman.

Shapiro a beiktatása előtt vette fel a kapcsolatot a múzeum illetékeseivel. Olyan Tánáchot keresett ebből az alkalomból, mely valamiféle történelmi jelentőséggel bír, hogy ezzel emelje az alkalom ünnepélességét és hangsúlyozza annak jelentőségét.

„Ez igen jól illeszkedett az elképzeléseihez abban az értelemben, hogy meg akarta tisztelni az országot szolgáló zsidókat, hiszen ő maga is a saját tehetségével szolgálja az országot”

– mondta Perelman.

Shapiro a pennsylvaniai választókörzetben azt a Doug Mastrianót győzte le a választásokon, akinek a felesége nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a férje „sok zsidónál jobban szereti Izraelt”.

Fotó: Twitter