Szukot ünnepén ezrével érkeztek zarándokok Izrael egyik legszentebb városába, Hevronba. Idén 18 ország parlamentjének képviselői is a látogatók között voltak, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a zsidó néppel.

A képviselők megtekintették az ősatyák és ősanyák sírjait rejtő Máchpéla-barlangot, a hevroni zsidó közösség múzeumát, és a város egyik legmagasabb pontján fekvő Tel Ruméda, más néven Ádmot Jisáj negyedet, ahol 3000 éve Dávid király erődítménye is állt.

A képviselők mind a hazájuk törvényhozásában működő Izrael-párti lobbicsoportok tagjai, akik azért érkeztek a zsidó államba, hogy Jeruzsálem 50 éves újjáegyesítési évfordulójának tiszteletére rendezett konferencián vegyenek részt. A képviselők nyilatkozatot fogadtak el, melynek értelmében mindannyian azért küzdenek majd, hogy a botrányos UNESCO határozat ellenére országuk elismerje az egységes Jeruzsálemet mint Izrael örök és oszthatatlan fővárosát.

Mtanga képviselő Hevronban
Mtanga képviselő Hevronban
A Palesztin Hatóság minden erejével igyekezett meghiúsítani a konferenciát, egyes képviselők fenyegető üzeneteket is kaptak. Máhmud Ábász kormánya azért tartott a rendezvénytől, mert a résztvevők között olyan politikusok is voltak, akik jelentős erőfeszítéseket tettek már Izrael érdekében: Lucio Malan, olasz szenátor vitte keresztül azt a törvényjavaslatot hazájában, mely bünteti a holokauszt tagadását, Kees van der Staaij, holland képviselőnek köszönhető, hogy Hollandiában már tilos a BDS mozgalom pénzügyi támogatása, Bas Belder pedig az Európa Parlament Izraelt támogató csoportjának vezetője. A konferencia résztvevői között voltak még brazil, dán, finn, lett, spanyol, litván, szlovák, görög, dél-afrikai, uruguayi, costa ricai, chilei, malawi és portugál parlamenti képviselők is.

Szukoti ima a Máchpéla-barlangban
Szukoti ima a Máchpéla-barlangban
„Ez a föld a zsidóké, különösen ez a hely. Az UNESCO határozata nem csak a zsidó néppel szemben igazságtalan, hanem a kereszténység szentföldi gyökereit is tagadja. Nincs joguk kiradírozni a történelmet” – jelentette ki Malani Mtanga malawi képviselő.

A dél-afrikai Kenneth Meshoe elmondta: „Ma egy olyan helyen állok, melyet több mint 3000 éven keresztül Júdeának hívtak. Azt állítani, hogy a zsidók megszállók Júdeában nem kevésbé abszurd, mint azt mondani, hogy az arabok megszállók az arab országokban. Sajnálatos, hogy annyi keresztény állam támogatta az ENSZ határozatát. Talán a gyávaság vezérelte őket. Nálunk is számtalan gyáva és gerinctelen politikus van, aki nem áll ki az elveiért. Itt az ideje, hogy Afrikában is legyenek határozott, az értékrendjük mellett kiálló vezetők, akik nem hajladoznak a széljárással.”

A képviselők a Máchpéla-barlang előtt
A képviselők a Máchpéla-barlang előtt
 „Fontos volt a képviselői delegációt elvinni Hevronba, őseink városába, különösen az UNESCO szavazás eredményének tükrében. Itt egyértelműen látszik a zsidó nép és Izrael földje közötti kötelék” – mondta a Kneszet keresztény szövetségeseinek csoportját vezető Josh Reinstein, a konferencia egyik szervezője.

Forrás: Arutz7