A fény fővárosában mégis fellobbanhattak a gyertyalángok.

A Hanuka ünnepét megelőző napokban a francia rendőrség arra kérte a hagyományos köztéri gyertyagyújtások szervezőit, hogy a megnövekedett biztonsági kockázat miatt mondjanak le a már évtizedek óta fennálló hagyományról. A hét elején a francia chábád intézmények igazgatója, Mendel Azimov rabbi ennek megfelelően még arról adott hírt, hogy idén nagy valószínűséggel elmaradnak a köztéri chanukai ünnepségek a fény városában.

EtLx9242457

Végül azonban hosszú, éjszakába nyúló egyeztetések után a rendőrség szinte az összes kérvényezett helyszínre kiadta az engedélyt. A szombat kimenetele utáni gyújtásokat nem engedélyezték, illetve a látványos,  elektromos menórákkal a tetejükön közlekedő autókaravánok közlekedését korlátozták. A Bataclan színház körzetében két, évek óta megszokott gyertyagyújtási hely volt található – ezeken a helyeken, engedély híján, idén nem lesz nyilvános gyertyagyújtás.

“Óriási eredményt értünk el! A rendőrség számos helyszínen mégis engedélyezte a chanukai gyertyagyújtást, köztük az Eiffel-torony előtti téren is!” – jelentette be az egyeztetések után nagy örömmel az egyik párizsi lubavicsi rabbi.

ctVl9242455
Haim Korsia főrabbi (jobbról)
Hanuka első estéjén mintegy hatezer ember gyűlt össze az Eiffel-torony lábánál, a rendőrség szoros felügyelete alatt, hogy részt vegyenek az első chanukai láng meggyújtásának ünnepségén. A több mint 9 méter magas hanukai menórában Haim Korsia, francia főrabbi gyújtotta meg az első lángot. A franciaországi Chábád által szponzorált, ünnepélyes gyertyagyújtáson franciaországi zsidó vezetők, valamint a kormány képviselői is részt vettek.

„Hanuka ünnepe ebben az évben különösképpen időszerű üzenetet hordoz” – mondta egy Párizsban lakó lubavicsi oktató. – Párizsban rettenetes támadásokat éltünk át az utóbbi időben, melyeknek az volt a célja, hogy véget vessenek a gondolkodás és a vélemény szabadságának. Hanuka történelmi időszakában az Izraelen uralkodó görögöknek hasonlók voltak a céljai. De a zsidók nem adták fel.”

xgQU9242459
Arnold Schwarzenegger, színész, és volt kaliforniai kormányzó is megjelent az eseményen
Párizsban végül több mint 30 helyszínen, a környező városokban pedig összesen majdnem száz helyen lobbannak fel a napokban a nyilvános gyertyagyújtások lángjai. A köztéri összejövetelek, melyeket előre be kellett jelenteni, megerősített biztonsági védelem alatt állnak. Marseille-ben a helyi biztonsági szervek kérése alapján csak beltérben szabad gyertyákat gyújtani. A jelentős muszlim lakossággal bíró városban az elmúlt hónapokban számos, zsidók elleni erőszakos támadás történt, és korábban is rendszeresek voltak az antiszemita incidensek.