Több száz tüntető éltette arabul skandálva a svédországi Malmőben a palesztin terroristákat. A demonstrálók a zsidók lemészárlására, az izraeli katonák leszúrására és harmadik intifádára bíztattak, hősöknek nevezve a támadókat.

Izrael svédországi nagykövete egy videót is megosztott az eseményről. Isaac Bachman azt írta, hogy ez nagyon aggasztó jelenség, ami ellen a törvény minden erejével fel kell lépni. A diplomata felesége bejegyzésében a megmozdulás svéd résztvevőihez fordult, azt kérdezve tőlük: „Ez az, amiben önök hisznek? Ez jó önöknek? Ez az önök erkölcsi színvonala? Mivel tudom a választ, az önök nevében is szégyellem magamat” – olvasható a forward.com-on.

Mindeközben az is kiderült, hogy a skandináv légitársaság, a SAS jövő március végével megszünteti a Koppenhága –Tel-Aviv járatát, akárcsak a törökországi és oroszországi járatait, gazdasági okokra hivatkozva. A cég szóvivője tagadta azokat az izraeli médiában megjelent állításokat, amelyek szerint az izraeli járatok jól mentek, évről évre növekedett az utasszám és a döntés mögött politikai okok vannak. Szerinte a forgalmi statisztikák csak egy részét képezik a nyereségesség meghatározásának és a tel-avivi járat különösen költséges volt.

Kép: www.middleeastmonitor.com