És erre még büszke is.

Abdalla Abusawes, az ENSZ palesztin delegációjának tagja a világszervezetbe látogató kanadai diákoknak tartott előadást. “Mi szakértők vagyunk a kődobálásban és erre büszkék is vagyunk. Magam sem hagytam ki egyetlen alkalmat sem, hogy köveket dobáljak az első intifáda alatt” – mesélte a McGill Egyetemen nemzetközi kapcsolatokat hallgató fiataloknak.

Az ENSZ fejlesztési csoportjának főtanácsadójaként dolgozó Abusawes beszédét rögzítették, s ezen hallani, ahogy tört angolsággal még azt is hozzá teszi a fentiekhez, hogy “nem akadályozzuk meg a gyermekeinket, hogy ők is elsajátítsák a kődobálás tudományát”.

A nevetgélő hallgatóságnak a diplomata elmondta, hogy az izraeli hadsereg minden kődobálót letartóztat, és börtönbe vet. “Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy köveket dobálunk. Egykor én is ezt tettem. Ma már egy kicsit idősebb vagyok, de az ellenállást továbbra is folytatom a gyermekeim nevében.” – jelentette ki. Ezt követően Abusawes az első intifáda során befutott karrierjéről mesélt a hallgatóságnak: “Akkoriban gimnazista voltam, és soha nem hagytam ki egyetlen alkalmat sem, hogy köveket dobáljak. Ez volt az életünk. Minden nap csak erősödött az ellenállásunk. Büszke vagyok erre”.

Érdemes megjegyezni, hogy a kődobálás nem egyszerű csínytevés. A kövekkel, téglákkal, betondarabokkal eltalált gépkocsik utasai nem egyszer szenvedtek halálos balesetet.

Az egyetemisták találkoztak Rijád Mánszurral, a Palesztin Hatóság ENSZ delegációjának vezetőjével is, aki arról panaszkodott, hogy a világszervezet nem hajlandó elismerni a független palesztin államot. “Van egy ország a Biztonsági Tanácsban, az Egyesült Államok, mely nem engedi, hogy megkaphassuk azt, ami jár nekünk, és megakadályozza céljaink elérését, de nem jogi, hanem politikai és ideológiai okokból”.

Dani Danon, Izrael ENSZ-nagykövete így reagált Abusawes kijelentéseire: “A palesztinok már nem is akarják leplezni az igazságot. A Palesztin Hatóság vezetői és képviselői Izrael ellen uszítanak, és nyíltan terrorizmusra buzdítanak. A nemzetközi közösségnek meg kell állítania ezt. Elfogadhatatlan, hogy az ENSZ falain belül, ahol a békét és az emberi jogokat kellene védelmezni, egy diplomata az izraeli civilek halálát és sérülését okozó erőszakot és a terrorizmust propagálja”.

zsido.com

Forrás: Ynet