A szertartást az elesett izraeli katonák és a terror áldozatainak emléknapján tartották Portugália második legnagyobb városában helyi, amerikai, izraeli és angliai rabbik részvételével – írja a JPost.

A városban a XV. század végéig igen jelentős zsidó közösség működött, majd 1496-ban, a portugáliai zsidók kiűzetéskor a zsidó intézményeket vagy a katolikus egyház vette át, vagy felszámolták, mint a portói temetőt is. Az utóbbi években a közösség újjáéledt és egyre aktívabbá válik.

„Nem feledjük, hogy a múltban mindenünket elrabolták, az otthonainkat, a vagyonunkat és még a temetőnket is”

– jelentette ki Asaf Portal, a város egyik rabbija.

A temetőt a neves középkori rabbiról, Isaac Aboabról nevezték el, aki Portóban élt és tanított.

„Sajnos még azt sem tudjuk, hogy hol nyugszik Aboab rabbi, mert a kiűzetés után a zsidóság minden emlékét eltörölték”

– mondta Daniel Litvak rabbi.

A temetőnek nem találtak méltó helyet a nagyvárosban, ezért a Portótól 8 kilométerre fekvő Maiában vásároltak meg egy darab földet, ahol a polgármester, Antónia Silva Tiago nyújtott segítséget a projekt megvalósításához. Az új temetőben háromszáz egyéni és családi sír lesz, továbbá építenek egy halottmosdatáshoz szükséges épületet is.

„Ez a temető a bizonyíték arra, hogy a zsidó közösségek mindig képesek újjászületni. A zsidó temetésnek kiemelt szerepe van a hagyományunkban, ezért rendkívül fontos eseménynek vagyunk most a tanúi”

– mondta a portugáliai Chábád-mozgalom rabbija, Eli Rosenfeld.

Az avatáson más felekezetek képviselői is részt vettek. Megjelent Manuel Linda, Portó katolikus püspöke, Abdul Manga, a város muszlim közösségének vezetője, továbbá számos külföldi rabbi. „Egy olyan időszakban, amikor a társadalmat a materializmus és a spirituális kiüresedés fenyegeti, fontos a közösségeink közötti szoros együttműködés” – mondta a püspök.

 

Megszakítás