Folyamatosan kerülnek elő a vállalhatatlan ügyek a Jobbik elnökének múltjából.

Sneider Tamás szkinhed előélete korábban is ismert volt, de most újabb részletek láttak napvilágot. Sneider az egri bőrfejűek vezetőjeként több erőszakos cselekményben vett részt. A bíróság csoportos garázdaság miatt 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, aminek végrehajtását 3 évre felfüggesztették. A vádiratból kiderült, hogy Sneider a társaival az áldozatukat kézzel, botokkal és kábeldarabokkal ütlegelni kezdték, majd a földön fekvő sértettet összerugdosták.

Az azonban eddig nem volt közismert, hogy az esetenként 200 főt számláló banda az SS-re utalva „Sneider- Schutzstaffel”-nek, azaz „Sneider-Védőosztag”-nak nevezte önmagát. Ahogy az sem, hogy a banda tagjai 25-30 fős csoportokban, botokkal, kábeldarabokkal és baseballütővel indultak esténként portyázni, és összesen 11 erőszakos cselekményt követtek el.

Szintén a napokban járta be a sajtót az a felvétel, amely Sneider három évvel ezelőtti esküvőjén készült. A videón az látható, hogy a Jobbik mai elnökének felesége náci karlendítést utánzott. A beszámolók szerint ez eseményen homofób és rasszista viccek is elhangoztak.

A legújabb botrányt pedig az a korábbi hangfelvétel okozza, amelyen Sneider a következőt mondja a Betyársereg egyik tagjáról, aki felvette az iszlám vallást: „Áttért muzulmán hitre, hát szíve joga, sokkal jobb, mintha zsidó hitre tért volna át.”

A karlendítős videóra a Jobbik elnöke úgy reagált, hogy azon csak „szórakoznak és poénkodnak” a résztvevők. A felesége pedig „bármilyen karlendítéshez hasonló mozdulatot sem azért tett, mert nácinak gondolná magát” – tette hozzá.

Mindez nyilvánvalóan felveti annak kérdését, hogy a Jobbik néppárti fordulata mennyire hiteles.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija kijelentette: egy olyan párt, amely kezdettől fogva rasszizmusra és antiszemitizmusra építette az identitását, nem változik meg attól, hogy kijelenti: túlnőtt a fiatalkori eltévelyedésein.

„Mást mondunk és mást cselekszünk: ez legutóbb a zsidó nő megverésével hencegő politikusokról derült ki, most pedig épp az elnökükről, aki egyébként sem volt makulátlan előéletű. Sokkal nagyobb problémának gondoljuk, hogy ez a esemény akkor történt, mikor ez az ember az Országgyűlés alelnöke volt. És ezen az eseményen ott volt az Jobbik teljes vezérkara. Nem azt gondoljuk, hogy ez egy egyedi eset, hanem ez maga a Jobbik és azon sem lepődünk meg, ha ennél durvább esetek látnak napvilágot a közeljövőben” – nyilatkozta Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára, aki hozzátette, hogy amíg a Jobbik nem kér bocsánatot korábbi antiszemita tetteiért, addig nem lehet komolyan venni. Szalai Kálmán azoktól a pártoktól is egyértelmű állásfoglalást vár, amelyek jelenleg az együttműködés lehetőségeit keresik a Jobbikkal.

zsido.com