Egykor elsősorban a Schindler által megmentettek látogattak el a jeruzsálemi óváros közelében fekvő Hár Cion katolikus temetőbe a sírhoz. Manapság a résztvevők többsége már a megmentett zsidók leszármazottja, idén már csak egyetlen túlélő lehetett jelen a megemlékezésen.

 A 93 éves Ruth Sacks elmondta, hogy az egész családból egyedül ő maradt életben, és az is csak egy hajszálon múlott. Sacks is egyike volt annak a több száz, Schindler alkalmazottjaként dolgozó nőnek, akiket egy tévedés folytán Auschwitzba szállítottak. Schindler nagy nehézségek árán, sok kenőpénz kifizetését követően tudta csak visszaszerezni munkásait. A híres Schindler listája című filmben is látható ez a történet. “Amikor beléptünk az auschwitzi tábor kapuján nem is gondoltuk, hogy valaha élve távozhatunk onnan” – emlékezett vissza Sachs.

A temetőben Lea Guterman mondott beszédet, akinek a szülei Schindlernek köszönhetik az életüket.  “A szüleim öt gyermeket neveltek fel, akiknek 36 unokája született. A dédunokák száma mára 120 és 150 között lehet. 120 után befejeztük a számolást” – mondta, majd a síremlék felé fordulva kijelentette: “Ők minden a tieid. És mindannyian zsidók. Mindent neked köszönhetünk”.

Lily Haber, akinek édesapját mentette meg, hogy Schindler gyárában dolgozhatott, az embermentő személyiségének összetett és ellentmondásos voltára hívta fel a figyelmet. “Züllött volt, alkoholista és kapzsi. Ez mind igaz. De neki köszönhetem az életemet. Ez is bizonyíték arra, hogy nem szabad beskatulyázni az embereket”.

Oskar Schindler a náci párt tagja volt. A negyvenes évekig Csehszlovákiában kémkedett a németeknek, és üzemeiben sokáig visszaélt az olcsó zsidó munkaerő lehetőségével. Miután azonban rádöbbent a végső megoldás céljára, igyekezett az alkalmazásában álló zsidókat megmenteni a haláltáborok poklától. Összesen 1200 zsidót mentett meg a pusztulástól.

Schindlert Izraelben ma nemzeti hősnek tartják. A Jád Vásem intézet a Világ Igaza kitüntetéssel jutalmazta, és fát ültetett az emlékére. 1974. október 9-én hunyt el – a megemlékezést az idén éppen az erre a dátumra eső jom kipur miatt hozták előre néhány nappal. Ő a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt egyetlen tagja, akit Jeruzsálemben temettek el.

zsido.com

Forrás: TOI