Újabb hírek jelentek meg arról, hogy egy ortodox zsidó nő lehet a felelőse a kiberbiztonsági területnek Joe Biden megválasztott amerikai elnök majdani Nemzetbizonsági Tanácsában.

Anne Neuberger jelenleg a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiberbiztonsággal foglalkozó részlegét vezeti, az elnöki stáb tagjaként az egész szövetségi kormányzatban kell koordinálnia az ide tartozó feladatokat. Az értesülést a Politiconak több forrásból is megerősítették. Biden átmeneti csapatának szóvivője nem erősítette meg a hírt, csak annyit mondott, hogy ez a terület kiemelt fontosságú lesz – írja a timesofisrael.com.

A politikai életben konszenzus van arról, hogy Neuberger az egyik legelismertebb, legjobb szakértője az informatikai biztonságnak. A vele kapcsolatos cikkekben gyakran felidézik, hogy Anne Neuberger  Brooklyn hászid negyedében nőtt fel, és szülei azok között voltak, akiket az IDF kommandósai szabadítottak ki az entebbei repülőtéren 1976-ban Ugandában, palesztin és német terroristák fogságából. Szülei nem voltak izraeli állampolgárok, de egy hétig őket is ott tartották a fegyveresek.

Egy 2018-ban adott interjúban arról beszélt, hogy a NSA-nél nem sok problémát okozott, hogy vallásos zsidó és nagyon boldog, hogy ortodox nők példaképnek tekintik. A munkatársai megértették, hogy péntek este nem mehet el velük inni valamit és, hogy tartja a szombatot. Vannak olyan asszisztensei, akik péntek délután már figyelték az órát és ők szóltak, hogy jobb, ha igyekszik haza – idézte fel Anne Neuberger. Az üzleti szférát a 2001 szeptember 11-i terrortámadás hatására hagyta ott és lépett közszolgálati pályára.

zsido.com

Kép: timesofisrael.com