Magyarország az Európai Unión belül a többségi véleménnyel ellentétes, barátibb álláspontot képvisel az Izraelt érintő vitákban.

A bimbódzó diplomáciai kapcsolatok jeleként Orbán Viktor szerdán Benjámin Netánjáhu miniszterelnök vendégeként hivatalos látogatásra érkezett a zsidó államba. A magyar kormányfő a politikai tárgyalások mellett felkeresi a Siratófalat, és az ország askenáz főrabbijával is találkozik.

A magyar-izraeli viszony javulásának egyik oka az, hogy Magyarország az Európai Unión belül a többségi véleménnyel ellentétes álláspontot képvisel az Izraelt érintő vitákban. Ennek jele, hogy Orbán Viktor a mostani útja során – az Izraelbe látogató EU-s vezetőkkel szemben – nem látogat el a Palesztin Autonómia területére, csupán helyettesét, Semjén Zsoltot küldi el a betlehemi Születés templomába, de az autonómia politikai központjába, Rámállába ő sem megy el.

Nem ez az első eset, hogy Orbán gesztust tesz Izrael felé. 2017 végén Federica Mogherini, az EU külpolitikai felelőse az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe való költöztetését elítélő határozatot próbált meg elfogadtatni az EU-ban, ám a magyar miniszterelnök ellenezte azt, és ezzel végeredményben megakadályozta a határozat elfogadását. Vannak, akik ennek ellenére antiszemitának tartják Orbán Viktort és még a jeruzsálemi holokauszt-múzeumba, a Jád Vásembe tervezett csütörtök délutáni látogatását is ellenzik, sőt az Amnesty International szervezésében demonstrációt tartanak a Jád Vásemhez vezető út bejáratánál, ahol a magyar miniszterelnök konvoja elhalad majd.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija erről a következőt nyilatkozta az izraeli lapnak:

„Magyarországon nincsen valós fizikai antiszemitizmus. Aggodalmak nélkül lehet valaki vallásos zsidó, anélkül, hogy rejtegetnie kellene a kipáját. Egyfelől a kormány bármilyen zsidó ügyet nagy erőkkel, évente eurók millióival támogat, másfelől pedig az antiszemitizmus bármilyen megnyilvánulását azonnal kivizsgálja a rendőrség, és az elkövetőket bíróság elé állítják”- mondta Köves, aki azt is kifejtette, hogy véleménye szerint Netánjáhu 2017 júliusi magyarországi látogatása igencsak pozitív hatással volt mind Orbán Viktorra, mind pedig a két ország kapcsolatára: „A látogatás után Orbán többször dicsérően nyilatkozott Izraelről, és még azt is mondta, hogy ’Izrael pozitív példát állít Magyarország elé.’ Az a tény, hogy minden más hely közül éppen a zsidó államot nevezte meg, tanúskodik a zsidók felé érzett attitűdjéről.”- zárta szavait Köves Slomó.

Forrás: www.israelhayom.com

Megszakítás