Egy izraeli férfival éppen ez történt: a Jeruzsálemben található Simon Hácádik negyed neve legutóbb néhány hónappal ezelőtt került a hírekbe az ottani zavargások kapcsán. Jáir Kehátit és családját arab szomszédjuk testvére támadta meg a májusi erőszakoskodások során. Az esetet kamera rögzítette, ahogyan azt is, ahogy a támadó, egy héttel az erőszakos cselekmények előtt eltulajdonította az udvarban álló összecsukható műanyag asztalt. Az akkori események emléke még el sem halványodott, amikor a napokban, miután fogorvosi időpontot kértek egészségbiztosító egyik jeruzsálemi fiókjában, orvosként a támadójuk nevét viselő férfit jelölték meg. Rövid utánajárással megbizonyosodtak arról, hogy nem név-, hanem személyazonosságról van szó, vagyis éppen támadójuk keze alá kerültek volna. A család azonnal panaszt nyújtott be, az egészségbiztosító pedig másik fogorvoshoz irányította a felháborodott házaspárt. A rendőrség rövidre zárta az ügyet, az Egészségügyi Minisztérium illetékesei pedig azt mondták, hogy abban az esetben tudnak a helyzettel foglalkozni, ha megtörténik a vádemelés.

Mahmud Farhan arab fogorvos erőszakos támadását és betörési kísérletét, illetve a korábbi lopást is biztonsági kamera rögzítette. A rendőrség, a minden kétséget kizáróan bizonyító erejű felvételt semmibe véve lezárta az ügyet. A Keháti családot most a Honenu nevű izraeli jogsegélyszervezet segíti. „Egy héttel a támadás előtt Mahmud meglátogatta a testvérét, aki a szomszédunk, és ellopta az udvarunkban álló asztalt. A biztonsági kamerán láttuk.” Egy héttel később a fogorvos újra rokonlátogatásra érkezett. Keháti felismerte őt: „Kimentem, hogy megkérjem, adja vissza az asztalunkat. Ekkor Mahmud hirtelen feldühödött, felém rohant és ahogy befutottam a házba, betörte az ablakot, megpróbált bejutni a házba és nagy tárgyakat dobott felém” – mondta a férfi egy interjúban. A „nagy tárgy” a biztonsági kamera felvétele szerint nem volt más, mint egy franciaágy fémkerete. „Csodás módon éppen volt nálam paprikaspray és ezért nem tudott betörni a házba, illetve megtámadni engem és a feleségemet. Csodálatos módon megmenekültünk Mahmud és a testvére kezei közül.”

A támadás után Kehátiék menekülőre fogták. Jáir és a felesége megpróbáltak a hátsó ajtón át kijutni, hogy a környéken szolgálatot teljesítő biztonsági őröktől kérjenek segítséget. Ekkor azonban szomszédjuk, a támadójuk testvére állta útjukat, ismét a korábbi vaskerettel a kezében, és feléjük dobta azt. Miután a pár feljelentést tett a rendőrségen, nemcsak Mahmud Farhant idézték be, de magát Jáir Kehátit is, akit azzal vádoltak, hogy paprikaspray-vel támadt a szomszédjára. A rendőrség végül lezárta az ügyet és a Keháti házaspár a Honenuhoz fordult segítségért. „Elszörnyedve állapítottuk meg, hogy a minket megtámadó személy bejegyzett fogorvos, aki egy egészségbiztosítónál dolgozik és független fogászati klinikát is vezet. Úgy vélem, se nem helyénvaló, se nem logikus, hogy egy ilyen erőszakos személy, aki félelem és gátlások nélkül lop és támad meg civil lakosokat, bárhol is fogorvosként működjön, és azt kérem, hogy a lehető leggyorsabban vonják vissza az engedélyét” – írta Keháti. Az egészségbiztosító illetékesei úgy reagáltak, hogy mindaddig, amíg az ügy csupán nyomozási szakaszban van, nem tudják kommentálni az esetet, bár a családot másik fogorvoshoz irányították.

Forrás: JPress