Új lubavicsi küldött házaspár kezdi meg a munkát a panamai Boquete városában.

Érdekes módon, tevékenységük középpontjában egy zsidó temető létesítése áll. Yakov Poliwoda rabbi és felesége, Hana Panamavárosból költöznek az ország nyugati részén, a Costa Rica-i határ közelében fekvő városba. “Messze kerültünk a fővárostól, de izgatottan várjuk, hogy elkezdjük a tanítást és a közösségépítést” – mondta a rebecen.

Panamaváros 12 000 zsidó otthona, és négy lubavicsi rabbiházaspár segíti a közösség működését. A fővárostól 500 km-re fekvő Boquete-ben most nyílik meg az első Chábád központ. A közép-amerikai országban kétszáz éve élnek zsidók. A szfárádi és askenázi közösségbe tömörült hívek nagy része őrzi a hagyományokat. A háztartások mintegy 80%-a kóser, iskolák, zsinagógák, és egyéb közösségi intézmények működnek a városban.

A lubavicsi mozgalom küldöttei általában azzal kezdik munkájukat, hogy tanulási programokat indítanak, sábáti és ünnepi étkezésekre invitálják a helyi zsidókat, minjent szerveznek. A Poliwoda házaspár azonban úgy döntött, hogy mindenekelőtt egy zsidó temetőt szeretnének nyitni Boquete-ben. “Különösen fontosnak tartjuk egy zsidó temető megnyitását. Szeretnénk megtanítani az embereknek, hogy mennyire fontosak a zsidó gyászszokások, és a zsidó temetés” – mondta a rabbi.

Boquete-ben egyelőre nincs zsidó temető. A jómódú helyi zsidók általában az Egyesült Államokban szállíttatják szeretteik földi maradványait, aki azonban ezt nem engedheti meg magának, az a helyi nem-zsidó temetőt veszi igénybe, vagy a hamvasztást választja, amit szigorúan tilt a Tóra. A Poliwoda házaspár azon dolgozik, hogy ez a helyzet megváltozzon, és minden zsidó a hagyományoknak megfelelően, zsidó temetőben nyugodhasson.

Forrás: Arutz7