A nagykövetség alkalmazottja régóta meg akart szabadulni a szerinte ronda tárgytól, végül sikerült ingyen elajándékoznia.

Ócskavasnak néztek egy értékes kortárs művészeti alkotást Izrael dél-afrikai nagykövetségén, leselejtezték és elajándékozták. Az izraeli Külügyminisztérium vizsgálatot rendelt el, miután kiderült, hogy a pretoriai képviselet egyik alkalmazottja a városi egyetemnek ajándékozta az évtizedek óta a nagykövetség kertjében álló nonfiguratív szobrot, melyet “ronda ócskavasnak” titulált.

A szóban forgó alkotást a „dél-afrikai Picassonak” is nevezett szobrász, Edoardo Villa készítette. Értékét 100 000 dollárra teszik, bár egyes szakértők szerint akár félmillió dollárt is érhet. A túlbuzgó alkalmazott már régóta szeretett volna megszabadulni a piros fémrudakból álló műalkotástól, ám korábbi főnöke ragaszkodott hozzá. Amikor azonban a közelmúltban új nagykövet érkezett Pretoriába, az alkalmazott sikerrel győzte meg őt a szobor feleslegességéről. Az új nagykövet, mit sem sejtve a szobor értékéről, áldását adta az ajándékozásra.

“Bűnös figyelmetlenség történt a nagykövetségen. Elképesztő, hogy egy ilyen értékes alkotást engedély és ellentételezés nélkül ajándékoztak el. Ez olyan, mintha az alkalmazott a nagykövetség egyik ingatlanát vagy gépkocsiját adta volna oda valakinek a saját belátása szerint. Vizsgálatot kezdeményeztünk és a lehető legnagyobb szigorral járunk el az ügyben” – nyilatkozta a Külügyminisztérium egy szóvivője.

zsido.com