Idén már Szentendrén is gyújtottak gyertyát hanuka alkalmából

Ebben az évben is megrendezte hagyományos hanukai gyertyagyújtását az EMIH a Nyugati téren. A közös gyertyagyújtásban részt vett többek között Őexc. Yossi Amrani, Izrael Állam rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Őexc. David B. Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok rendkívüli és meghatalmazott nagykövete; Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Gera Zoltán, 97-szeres magyar válogatott labdarúgó és Jávori Ferenc „Fegya”, Kossuth-díjas magyar zeneszerző, Budapesti Klezmer Band vezetője. A Nyugati téri, a miskolci és a debreceni helyszín mellett idén már Szentendrén is gyújtottak gyertyát. A hanuka utolsó napja hagyományosan a gyerekeké volt, így ők is kivehették részüket a gyertyagyújtásból.

Az 5779. évi hanukai ünnepségeken ismét nyilvánosan, több helyszínen is fellobbantak a gyertyalángok, amelyek tanúságot tettek arról, hogy a zsidó közösség büszkén őrzi és adja tovább hagyományait a következő generációknak.

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor a hanuka zárónapján küldött levelében köszöntötte a zsidó közösséget: „Bár a hanukai gyertyák fényei lassan kialszanak, azt kívánom, hogy a nyolc napon át égő olaj csodája emlékeztesse Önöket a hit erejére, amely megtartotta őseiket az elmúlt évezredekben, és ez az erő óvja és tartsa meg mindnyájukat a jövőben is.”

A hanuka utolsó napján a tavalyi évhez hasonlóan Miskolcon is meggyújtották a hankukai lángokat. Az ünnepen részt vett Dr. Menyhárt Szabolcs a miskolci polgármester képviseletében. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija köszöntőjében elmondta: „Ünnep itt lenni ma este Miskolcon, egy olyan városban, ahol mindig közvetlenek az emberek és boldogan állnak meg hogy együtt ünnepeljenek velünk. Mindannyiunknak olyan sok jó van a szívében, az életében, mindannyian jót akarunk, de sokszor hiányzik az a fény, ami megmutatja egymásnak és saját magunknak, hogy mennyi minden közös van bennünk, mennyi minden van, ami össze kellene, hogy kössön bennünket, nem pedig szétválasszon. Az, hogy ma itt együtt tudunk ünnepelni a miskolci zsidókkal és nem zsidókkal, kifejezi a fénynek az erejét, azt, hogy egy kis fénnyel, egy kis ünnepléssel, zenével, tánccal, fánkkal egy kis örömmel hogyan lehet egymás kezét megfogni, egymáshoz közeledni és hogyan lehetünk mindannyian büszkék a saját hagyományainkra, a saját ünnepeinkre, ki-ki a maga hagyománya és vallása szerint. Én azt kívánom Önöknek, hogy soha ne szégyelljük a saját identitásunkat és ünnepeinket, de egyszerre legyünk nyitottak is egymás hagyományaira, egymás tradícióira.”

Debrecenben a Nyugati térivel azonos időpontban gyújtották meg a hanuka utolsó lángját. Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: „Gyakran mondjuk, hogy Debrecen az ország lelkiségének egyik központja, és az, hogy most itt állhatunk a hanuka ünnep alkalmával, azt mutatja, hogy ez igaz, hiszen egy órával ezelőtt gyulladt meg az adventi láng a város főterén, és most itt egy másik nagyon szép gyertyagyújtásnak lehetünk tanúi. A debreceni zsidó hitközség szerves része a városnak. Az itten zsidóság megélheti identitását és vallását, részt vesz a város kulturális életében, és azt gondolom, hogy ez így van jól. A 21. században ez nem is lehet másképpen.” 

Köves Slomó megköszönte Debrecen városának, hogy ebben az évben is lehetőséget biztosított a köztéri gyertyagyújtásra, valamint a sok segítséget, amit a hitközségnek és az itt tanuló izraeli diákoknak nyújt a város. A hanuka ünnepéről szólva hangsúlyozta: „A csoda ereje abban rejlik, hogy tennünk kell érte. Csodák vannak, az élet teli van csodákkal, de az első és legfontosabb lépés minden csodához, hogy mi is tegyünk a csodáért. Az ember tervez, Isten végez, tartja a magyar mondás, amin mi csak annyit módosítanánk, hogy az ember elkezd tenni és Isten befejezi az ember tevékenységét. Én azt kívánom mindenkinek, hogy az a csoda, amit ma este itt megélünk, ez a csoda soha ne fogyjon el, gyarapodjon, és a fény csodája által kerüljünk egyre közelebb egymáshoz.”

Az 5779. év hanukai ünnepségsorozatának gyertyagyújtásain jeles közéleti személyiségek, diplomaták, művészek, sportolók gyújtották meg a gyertyákat és tolmácsolták gondolataikat. 

„A fény csodájával a szabadságot is ünnepeljük, és a fény segít abban is, hogy ha épp sötétségben tapogatózunk, újra megtaláljuk a helyes utat. A hanuka ünnepe lehetőséget ad arra is, hogy lebonthassuk az ember és ember közötti falakat, hogy békében élhessünk egymás mellett.” – emelte ki köszöntőjében Tóth Ákos, a 168 óra főszerkesztője. Yossi Amrani, Izrael Állam nagykövete is ehhez a gondolathoz kapcsolódott ünnepi köszöntőjében: „A gyertyák melege, fénye, az, ami közelebb hoz minket a csodához, nem csak a Hanuka csodájához, de a zsidóság csodájához is, melynek hála közelebb kerülhetünk családunkhoz, barátainkhoz, és talán még ellenségeinkhez is”  Mészáros Árpád József, az EMMI államtitkára azt hangsúlyozta, hogy „A hanuka a múlt és a jövő összekapcsolódását jelenti, annak a lehetőségét, hogy a tradíciókat ne csak emlékként és elmúlt időként éljük meg, hanem a mindennapi életünket átható valóságként éljük át. De fontos, hogy ne csak megőrizzük és átadjuk a fiataloknak a tradíciókat, hanem együtt éljük meg velük.” David B. Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete megosztotta a Nyugati téren egybegyűlt közönséggel, hogy 13 éve az első alkalom, hogy unokája, Danny nélkül ünnepel, és nem vele gyújtja meg a hanukia lángjait. „Köszönöm minden jelenlévőnek, hogy a mai ünnepen helyettesíti az unokámat.” Gera Zoltán válogatott labdarúgó harmadik alkalommal vett részt a gyertyagyújtásban: „Milyen jó, hogy a zsidó családok ezeken az estéken együtt vannak, fánkot esznek, társasjátékokat játszanak, mert ebben a rohanó világban elég nehéz időt szakítani arra, hogy együtt legyünk. De én úgy látom, hogy a zsidó hagyomány erre tanítja és erre ösztönzi a zsidó népet, úgyhogy csupa jó dolgot lehet tanulni a hanuka ünnepéből.” – mondta a gyertyagyújtást követően.

Az EMIH 2018. december 2-9. között megrendezett hanukai programjait a Nyugati téri gyertyagyújtások mellett olyan események is emlékezetessé tették, mint az izraeli The Revivo Project koncertje a Bálnában, „Az én Hanukám” fotópályázat nyertes műveiből rendezett kiállítás és díjátadó, a miskolci, debreceni és szentendrei köztéri gyertyagyújtások, az Alefkids Ifjúsági Szervezetének csokikészítéssel és lasertaggel színesített gyerekprogramjai, vagy az immár hagyományosnak számító Hanukorcsolya, melyen részt vett Knoch Viktor olimpiai bajnok, rövidpályás gyorskorcsolyázó és Berei Mózes József osztrák ifjúsági bajnok műkorcsolyázó is.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Polgármesteri Hivatala és Hassay Zsófia polgármester asszony közreműködése nélkül az idei Nyugati téri gyertyagyújtás sem jöhetett volna létre, ezért az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) ezúton is köszönetét fejezi ki a kerület támogató hozzáállásáért.