A berlini Chábád központban állították ki a Nürnbergi per nemrégiben felbukkant eredeti dokumentumait.
A 65 éves dokumentumok titokzatos módon bukkantak fel egy bolhapiacon az izraeli Jaffában. A dobozt, amelyben az iratok rejtőztek, egy kiürítésre váró lakásban találta meg az az árus, akinek a lakás berendezését eladták. Tőle egy gyűjtő vette meg őket, aki a Kedem Aukciós házon keresztül kínálta eladásra a leletet Jeruzsálemben

Szakértők szerint az 500 oldalnyi dokumentáció Isaac A. Stone archívumának hiányzó része. Stone a náci főbűnösök ellen indult, Nürnbergi perek néven elhíresült eljárás egyik ügyésze volt. A dokumentumok között található többek között egy 1938-as, „zsidó kérdést” tárgyaló találkozóról szóló gyorsírásos jelentés, melyet a Gestapot megalapító Herman Göring vezetett, Hitler több memoranduma 1933-ból és egy jelentés azokról a zsidó művészeti alkotásokról, amelyeket Hitler születésnapja alkalmából foglaltak le. Végül, de nem utolsósorban megtalálható közöttük gépelt feljegyzések Göring hadbírósági tárgyalásáról is. A dokumentáció további részét többségében az eredeti németnyelvű bizonyítékokról és jegyzetekről készült angol fordítások teszik ki.
A berlini Chábád központban rendezett kiállításon a dokumentációból körülbelül 20. oldalt tekinthettek meg az érdeklődők. „Rendkívül fontos, hogy ezek a dokumentumok napvilágra kerültek és most itt Berlinben vannak kiállítva.” – mondta el a központ vezetője, Yehuda Teichtal rabbi. „A Rebbe – az áldott emlékű Menachem Mendel Schneerson rabbi – azt mondaná, hogy ilyen módon a tudás fényével küzdünk a Holokauszt sötétsége ellen.” Teichtal azt is elmondta, hogy 91 éves, Holokauszt túlélő nagyapja, aki jelenleg Izraelben él, nagy örömmel fogadta a kiállítás hírét: „Azt mondta, sokat jelent neki személyesen, hogy reflektorfénybe állítjuk, ami történt. A túlélők lassan elfogynak és nagyon fontos, hogy emlékezzünk a személyes és kollektív felelősségre, hogy a világot jobb és barátságosabb hellyé tegyük.”
A Stone archívum eddig ismert részei az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumában találhatóak, Washingtonban. Az észt születésű Isaac A. Stone egyike volt azoknak, akik részt vettek a Nürnbergi perhez szükséges dokumentumok és bizonyítékok összegyűjtésében. A tárgyalás során Robert H. Jackson főügyész mellett dolgozott. Stone 1974-ben hunyt el, Jeruzsálemben.

Megszakítás