November 1-től beutazhatnak nem izraeli állampolgárok is Izraelbe, amennyiben megfelelnek a zsidó állam kormánya által ma elfogadott feltételeknek – olvasható a jó hír a Neokohn oldalán.

Izrael egyelőre csak az ún. zöld és narancssárga jelzésű országokból enged be turistákat (Magyarország jelenleg narancssárga besorolás alatt van, ami azt jelenti, hogy nem javasolják izraelieknek hazánkba utazni, ugyanakkor Izraelbe érve a zöld országokra érvényes szabályok mérvadók),

csak úgy, ha nem több, mint 180 nappal a beutazás előtt kapott oltást a beutazni kívánó (akár második, akár harmadik, emlékeztető oltásról van szó).

A Pfizer vakcinájával beoltottak esetén a második vagy a harmadik dózis megkapása után 7 napnak el kell telnie a beutazás előtt, a Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinovac, illetve a Sinopharm oltások után 14 nap kell legyen.

A Times of Israel által közölt szabályozás értelmében minden Izraelbe utazónak PCR-tesztet kell végeznie az indulást megelőző 72 órán belül, és egy második tesztet is, amikor leszáll a Ben Gurion repülőtéren. A beoltott utazóknak karanténban kell maradniuk 24 órán keresztül, vagy addig, amíg a negatív teszteredményt meg nem kapják. A be nem oltottaknak 14 napig karanténban kell maradniuk, ami két negatív teszttel, az 1. és 7. napon hét napra rövidíthető.

Csütörtöki ülésükön a miniszterek úgy döntöttek, hogy nem ismerik el az orosz Szputnyik V vakcinát, Naftali Bennett miniszterelnök pedig állítólag további néhány napot kért a kérdés mérlegelésére. Lehetséges, hogy ezt az elismerést a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való pénteki találkozóján jelenti be Szocsiban.

 

Fotó: El Al Facebook