Az természetes, hogy Izraelben vannak arabok. Az nem természetes, hogy a palesztin államban legyenek zsidók. Az izraeli miniszterelnök éles hangvételű videóban reagált erre a kettős mércére.

„A palesztin vezetőség valójában egyetlen feltétellel követeli a palesztin állam megalapítását: ne legyenek ott zsidók”. Erre létezik egy kifejezés: úgy nevezik, hogy etnikai tisztogatás; és ez a követelés felháborító. Ami pedig még felháborítóbb, az az, hogy a nyugat ezt nem tartja annak” – mondta Benjamin Netanjahu pénteken közzé tett videójában.

Az izraeli vezető azután fogalmazta meg nyilvánosan üzenetét, hogy a közelmúltban több nyugati kritikus is hangot adott véleményének, mely szerint a Jehuda és Somron területén építkező „telepesek a béke akadályát” jelentik. Netanjahu válaszában leszögezte, hogy a zsidó állam földjén jelenleg arab állampolgárok is élnek. „Senki sem állíthatja komolyan, hogy a közel két millió, Izraelben élő arab lakos a béke akadályát jelenti” – fogalmazott a miniszterelnök.

„Tegyék csak fel maguknak a kérdést: elfogadnának egy etnikai tisztogatást a saját államukon belül? Egy területet zsidók, spanyol ajkúak és feketék nélkül? A bigottság mégis mióta jelenti a béke alapját?” – hangzik el a kérdés a héber és angol verzióban elérhető, arab feliratozású videóban Netanjahu részéről.

A vezető szavai továbbra sem találtak halló fülekre mindenhol. Az „Americans for Peace Now” nevű szervezet közleményében azt nyilatkozta, hogy a zsidók eltűntetése a vitatott területekről szerintük nem etnikai tisztogatás, hanem „szükséges lépés a két állami megoldás eléréséhez”.

zsido.com

 

Kép forrása: Jerusalem Post