A zsidó és muzulmán fiatalok német politikusok kíséretében felekezetközi gyászszertartáson vettek részt.

Lengyel sajtóforrások szerint a 25 fős csoport ötnapos lengyelországi tanulmányútja összefügg a német államnak az antiszemitizmus leküzdését és a menekültek integrációját célzó törekvéseivel. A résztvevők Krakkóba is ellátogattak.

A két felekezet képviselőihez Bodo Ramelow türingiai és Daniel Günther schleswig-holsteini tartományi miniszterelnök is csatlakozott. A két német politikus csütörtökön részt vett az auschwitzi táborban rendezett zsidó-muzulmán vallási szertartáson és koszorúzáson.

A megemlékezésen felszólaló Aiman Mazyek, a Muzulmánok Központi Tanácsának elnöke szerint Auschwitz „az elképzelhetetlen emberi szenvedés”, „a németek okozta civilizációs katasztrófa” jelképe. Mazyek erre emlékezve elítélte a rasszizmust és a kirekesztést.

A tanulmányút résztvevői előző nap Oswiecim városában a helyi zsinagógába és zsidó történeti múzeumba is ellátogattak. Tomasz Kuncewicz, az oswiecimi Zsidó Kulturális Központ vezetője szerint ez alkalmat adott az itt élő keresztények és zsidók több évszázados békés együttélésének megismerésére.

MTI/zsido.com

Megszakítás