Mondjuk viccnek elég durva lenne.

A Palesztin Hatóság megint támadásra készül Izrael ellen az UNESCO-ban. Most éppen a holt-tengeri tekercseket, a legősibb zsidó emlékek egyikét követelik maguknak.

“Ez a palesztinok újabb provokatív és meggondolatlan próbálkozása, mely arra irányul, hogy újraírják a történelmet, és kitöröljék népünk e földhöz fűződő kapcsolatát. A holt-tengeri tekercsek a zsidó nép izraeli történelmének tényszerű és nagy jelentőségű régészeti bizonyítékai” – mondta Kármel Sámá-Hákohén, Izrael UNESCO-nagykövete.

A héber nyelven, a II. Szentély idejében, illetve közvetlenül annak pusztulását követően írott tekercseket a Júdeai-sivatagban, a Holt-tenger észak-nyugati partjához közeli Kumrán barlangjaiban fedezték fel 1947 és 1956 között. A tekercseken főként bibliai szövegek olvashatók, melyeket egy aszkétikus életmódot folytató zsidó szekta, az esszénusok közösségének tagjai írtak.

A tekercsek felfedezése idején a kumráni térség brit, majd jordániai fennhatóság alatt állt. Izrael 1967-ben, a hatnapos háború alatt foglalta el a területet, majd kibucokat alapított (Kália, Micpe Sálem, Álmog, Bét HáÁrává) ott. A Palesztin Hatóság tervei szerint a jövőben ez a terület is része lesz egy “palesztin államnak”, ezért Kumránt a saját neve alatt kívánja bejegyeztetni a világörökségek listájára. Ezen felül eljárást kezdeményeznek az UNESCO égisze alatt működő Kulturális Javak Visszaszolgáltatása bizottságánál is.

A kumráni barlangok
A kumráni barlangok
Az izraeli nagykövet szerint a kezdeményezést szeptemberben, egyelőre nem hivatalos formában, a világszervezet párizsi konferenciáján vetették fel a palesztinok. Arra kérték a bizottság képviselőit, hogy segítsenek Izraelt rábírni a tekercsek átadására, és ismerjék el, hogy a leletek a palesztinokat illetik. Az eljárást hivatalosan a bizottság jövő évi konferenciáján akarják elindítani.

Tekercs
Tekercs
A párizsi tanácskozáson az Izraeli Régészeti Hatóság képviselői is jelen voltak, s jelezték aggodalmukat a külügyminisztérium felé. Az UNESCO-ban ez már sokadik próbálkozás arra, hogy megkérdőjelezzék a zsidók szentföldi történelmét. A közelmúltban a jeruzsálemi Templomhegy és a Siratófal zsidó vonatkozásait tagadta meg az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete.

Forrás: Behind The News