„A zsidók túl sokat beszélnek arról, hogy mi történt velük a holokausztban” – mondja az amerikaiak csaknem ötöde az Anti-Defamation League’s (ADL) felmérése szerint.

A felmérés egy másik megállapítása szerint az Egyesült Államokban élők 24 százaléka egyetért azzal a megállapítással, hogy a zsidók inkább Izraelhez hűségesek, mint az USA-hoz. A vizsgálat alapján a megkérdezettek 14 százaléka látja úgy, hogy Izrael „ugyanolyan rosszul viselkedik, mint a nácik”.

A válaszadók 16 százaléka érzékeli, hogy az emberi jogok szempontjából Izraelben rosszabb a helyzet, mint a legtöbb országban – olvasható a jpost.com cikkében. Az ADL a kutatás alapján újra felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokban változatlanul tartják magukat a negatív sztereotípiák a zsidókkal szemben. A szervezet szerint nyilván van összefüggés a drámaian megugrott antiszemita incidensek és a felmérésben szereplő adatok között. Ezek a felismerések ráadásul nemhogy csökkentenék az ilyen esetek számát, sokkal inkább újabb eseteket generálnak – hívja fel a figyelmet az ADL.

A felmérés néhány további megállapítása: az amerikaiak 15 százaléka szerint a zsidók túl nagy befolyással bírnak az üzleti világban. 10 százalék szerint a zsidók inkább alkalmaznak „sötét módszereket”, hogy elérjék a céljaikat. 31 százalék úgy gondolja, hogy a zsidó, inkább zsidót alkalmaz, 17 százalék szerint pedig a tévét és a mozit is a zsidók uralják.

Azért akadnak pozitív meglátások is a zsidókkal kapcsolatban, az amerikaiak 79 százaléka szerint a zsidók nagy hangsúlyt fektetnek a családi életre, 66 százalék szerint a zsidók nagyban hozzájárulnak Amerika kulturális életéhez. Az ADL 1964-óta végzi el ezt a felmérést, azonos kérdésekkel.

zsido.com

Kép: jpost.com