Sokan kérdezik, hogy kinek lehet vagy érdemes most adományozni. Bruria Efune rebecen, az Ohr Chabad társvezetőjének véleménycikkét idézzük Facebook-oldaláról.

Bizonyos vagyok abban, hogy számtalan jó ügyet lehet most találni. Tegnap három hőssel beszéltem, akik a leginkább esendőket segítik és gondozzák a legszegényebb Gáza-környéki településeken. Egyiküknek sincs jól felépített adománygyűjtő oldala; arra összpontosítanak, amit tenniük kell. De szükségük van a segítségünkre.

Snéur Kenig rabbi Ofakimban dolgozó Chábád-küldött, aki az önkormányzattal együttműködésben vezet egy rászorulókat kiszolgáló konyhát. Ofakim városa szombat reggel óta zárlat alatt van, azóta, hogy a terroristák az utcákon gyilkoltak meg vagy ejtettek túszul embereket.

Kenig rabbi közösségének tíz tagját veszítette el, köztük olyan embereket, akikkel az előző este, szimchát Torákor együtt táncolt. A Polgári Védelem irányítása alatt, felfegyverzett önkéntesek segítségével szállít ezreknek ételt, házról házra járva. Munkáját itt támogathatják: https://app.icount.co.il/m/bad1c

A legendás Áser Pizem rabbi maga is Szderotban nőtt fel, vagyis tudja, hogyan kell a rakétaesőben járni és ismer mindenkit, akinek segítségre van szüksége. Az általa vezetett Chábád-központ egyben óvóhely is és számos, Szderotban állomásozó katona fordul meg nála.

Amikor beszéltem vele, már nem tudta számon tartani, hogy hány barátját és közössége hány tagját gyilkolták meg szombat reggel óta. Attól való féltében, hogy ahelyett, hogy a szükséget szenvedők segítése helyett összeomlik, nem mert egyetlen pillanatot sem arra használni, hogy szembesüljön a könyörtelen valósággal. Felfegyverzett önkéntesekkel együtt szállít ételt és más szükséges felszerelést azoknak, akik több mint 48 órája nem hagyhatták el az óvóhelyeket. A szderoti harcokban részt vevő és a Chábád-központban állomásozó katonákat is ellátják étellel. Munkáját itt támogathatják: https://secure.cardcom.solutions/e/x0t1

Menachem Liberman rabbi kiterjedt Chábád-hálózatot működtet Askelonban. A hálózathoz számos olyan Chábád-központ tartozik, melyek egyben óvóhelyek is, és poszt-traumás terápiát biztosítanak, valamint alapvető szükségletekkel látják el a lakosokat háború esetén. Közössége sok tagjának érte rakétatalálat az otthonát szombat reggel óta. Liberman rabbi háza is találatot kapott.

Askelonban számos ukrajnai menekült és árva tartózkodik, akik még az ukrajnai háború okozta PTSD-ből gyógyulnak.

Miután a múltban Askelont számtalan alkalommal érte rakétatámadás, Liberman rabbi a város Chábád-küldötteit kiképeztette arra, hogy azonnal reagálni tudjanak a traumák elszenvedőinek szükségleteire és terápiát tudjanak nyújtani a számukra. Jelenleg gyerekprogramokat vezetnek az óvóhelyeken és házról házra járva nyújtanak támogatást, valamint osztanak ételt annak, akinek szüksége van rá. Számos olyan családot is támogatnak, akiknek eltűntek a szerettei. Munkáját PayPalon támogathatják: Chaiashkelon@juno.com

 

Megszakítás