Akár az intézmény működtetéséhez szükséges áram 90 százalékát is megtermelhetik a Bét Menáchem tetőjére telepített napelemek.

Hatalmas fejlesztés zajlott le ebben a tanévben a Bét Menáchem Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde épületében. A tető szinte teljes felületére, mintegy 340 négyzetméternyi területre telepítettek napelemes rendszert. A környezetbarát energiaforrás összesen 198 darab modulból áll, amelyek éves szinten 54500 kW energiát termelnek meg. Ez – a mindennapokra lefordítva – azt jelenti, hogy az intézmény áramszükségletének 90 százalékát tudják napenergiából megtermelni, amivel akár egy millió forintot is meg tudnak takarítani évente – tájékoztatta lapunkat a fejlesztést végző Newergies vállalat.

IMG_0556

A közel 50 millió forintos beruházás legnagyobb részét Európai Uniós forrásokból finanszírozta a fenntartó EMIH. Mivel az intézmény közfeladatokat lát el, így további támogatást is igénybe tudtak venni: a 10 százaléknyi előírt önrészt kormányzati támogatásból biztosították.

A decemberben telepített napelemeket közvetlenül az iskola elektromos hálózatára kötötték, így minden elektromos berendezést – legyen az villanyvilágítás, porszívó vagy számítógép – ellátnak a napenergiából termelt árammal.

A fejlesztés egyedülálló lehetőség az iskolának, hogy erőforrásait az oktatás és az infrastruktúra fejlesztésére, illetve rászoruló diákok támogatására fordíthassa.  Ezentúl tehát nem csak a gyerekek örülnek a szép, napos időnek a Bét Menáchemben, hanem a fenntartók is, hiszen a napsütés komoly összeget spórol meg, amit az intézmény további fejlesztésére fordíthatnak.

zsido.com

Megszakítás