Németország legmagasabb állami kitüntetésében részesült egy francia házaspár a náci háborús bűnösök bíróság elé állítása érdekében végzett fáradhatatlan munkájáért.

Serge és Beate Klarsfeld a franciaországi német nagykövet otthonában vette át az érdemrendet – tudósított az Associated Press. Az 1960 óta együtt élő pár negyven éven át kutatott a világ különböző pontjain rejtőzködő náci háborús bűnösök után. Közéjük tartozott a „lyoni hentes” néven hírhedtté vált Klaus Barbie, akit 1983-ban adott ki Bolívia, néhány évvel azután, hogy a Klarsfeld-házaspár a nyomára bukkant. A pár létrehozta a deportált zsidó gyerekek adatbázisát is.

„Megtisztelő ez az elismerés Németország részéről” – mondta a németországi születésű Beate Klarsfeld a Reutersnek a párizsi átadó ünnepség után. Serge Klarfeld, akinek az apját Auschwitzban gyilkolták meg, azt mondta a ceremónián: a munkájukat azért végezték, hogy „igazságot szolgáltassanak az áldozatoknak, nem pedig azért, hogy elégtételt vegyenek [a bűnösökön]”.

Az átadási ünnepségen Susanne Wasum-Rainer nagykövet megköszönte a Klarfeld-házaspárnak azt, hogy hozzájárultak „Németország imázsának helyreállításához”.

Korábban a házaspárt a francia Becsületrenddel is kitüntették.

Forrás: Forward