1957. szeptember 16-án – elul hónap 20-án – vesztette életét egy pszichiátriai börtönben Mordechai Dubin rabbi, a háború előtti, független Lettország parlamenti képviselője, több ezer zsidó élet megmentője.

Életéről most jelent meg könyv angolul, “Soviet-Era Statesman, Chassid and Martyr: Mordechai Dubin” címmel, mely Dubin titkára, a gulágon 15 évig raboskodó Avraham Godin feljegyzésein alapul. Ennek kapcsán mutatjuk be az életét.

A lubavicsi haszid Dubin politikai karrierje 1919-ben, a független Lettország megszületésével kezdődött, és 1941-ig tartott, amikor is a szovjet hatóságok letartóztatták. Dubin tagja volt a lett parlamentnek, a Saeimának, és baráti viszony ápolt az országot vaskézzel irányító, nacionalista Karlis Ulmanis miniszterelnökkel. Befolyását felhasználva több ezer olyan zsidónak segített, akik Lettországon keresztül próbáltak elmenekülni a Szovjetunióból. Később – a hitleri Németország előretörése miatt – kelet felé igyekvő zsidóknak nyújtott támogatást. Dubint választották az ortodox zsidókat tömörítő Agudat Jiszrael szervezet lettországi elnökének, de munkája során sohasem nézte a bajba jutottak világnézetét vagy politikai meggyőződését, mindenkinek egyformán segített.

Dubin

1927-ben Dubin járt közben az előző lubavicsi rebbe, Joszef Jicchák Schneerson rabbi érdekében, akit a szovjet hatóságok “ellenforradalmi tevékenység” vádjával tartóztattak le, ítéltek halálra, majd, hála többek között Dubinnak, szabadon engedtek. Meggyőzte a bolsevikokat, hogy engedjék a rabbit és családját az akkor még független Lettországba távozni, és engedélyezzék a rebbe könyvtárának az elszállítását is. Éppen ebben az időben tárgyalta a lett parlament a Szovjetunióval kötendő kereskedelmi egyezményt és Dubov egyértelművé tette a szovjeteknek, hogy, amennyiben nem teljesítik kérését, mindent megtesz azért, hogy ne fogadják el az egyezményt.

A rebbe végül elhagyhatta a Szovjetuniót, Rigában telepedett le, majd megkapta a lett állampolgárságot. 1939-ben a rebbe éppen Varsóban tartózkodott, amikor a német csapatok megszállták Lengyelországot. Ismét Mordechai Dubin segített: a rebbét és családját Berlinen keresztül menekítette Rigába. A német csapatok közeledése miatt a rebbe hamarosan New Yorkba menekült.

Dubint Lettország szovjet megszállása után a hatóságok letartóztatták, majd Szibériába száműzték, végül pszichiátriai kényszergyógykezelésre utalták, és 1957-ben a pszichiátrián érte a halál. Családtagjai a náci megszállás alatt vesztették életüket.

A rebbe és Dubin

Avraham Godin, a Dubinról szóló könyv írója 1928 és 1941 között dolgozott Dubin titkáraként. Őt is letartóztatták a szovjetek, a gulágra internálták, majd 1969-ben Izraelbe távozhatott. 2001-ben hunyt el.

zsido.com

Forrás: Chabad.org