Daniel Low-Beer azt mondja, hogy bár a gyárat a nácik ellopták a családjától, Schindler végül nemes célra használta fel az üzemet, ahol 1200 zsidót mentett meg.

Az Oskar Schindler által igazgatott gyár korábban egy csehszlovákiai zsidó család tulajdonában volt. A híres német zsidómentő gyáros tevékenységének most a gyár múzeummá alakításával szeretnének emléket állítani.

A gyár a cseh Brnenec (németül Brünnlitz) faluban áll. A nácik Csehszlovákia elfoglalása után kobozták el zsidó tulajdonosaitól. Igazgatásával a közeli Svitavyban (németül Zwittau) született, szudétanémet Schindlert bízták meg, aki – bár a náci párt tagja volt -, arra használta a gyárigazgatás által kapott lehetőséget, hogy 1200 zsidót alkalmazott ott, továbbá a tulajdonában álló zománc- és lőszergyárakban, melyek a németek által megszállt Lengyelország és Csehszlovákia területén működtek. A neki dolgozó zsidók a biztos haláltól menekültek meg.

A gyár a kommunizmus időszaka alatt 1989-ig üzemelt állami tulajdonként, majd magánkézben továbbra is működésben maradt, egészen 2010-es bezárásáig. Az egykori zsidó tulajdonosok leszármazottja, Daniel Low-Beer vezette Bárka Alapítvány most múzeummá alakítja a ma romos állapotú egységet. A beruházás költségét 200 000 euróra (64 millió Ft) becsülik.

Daniel Low-Beer

„A gyárat a nácik lopták el, aztán Schindler, de ő nemes célra használta, és megmentett 1200 zsidót” – mondta az angol állampolgárságú Low-Beer. Schindler életének elbeszélése mellett a múzeum a környék történelmét is bemutatja majd. Ebből nem maradhat ki az egykori helyi zsidó közösség bemutatása, illetve a rasszizmus és a diszkrimináció kérdése sem. Low-Beert Frantisek Olbert kérte fel arra, hogy tegyen valamit a hely megmentéséért. Ő volt a gyár igazgatója a bezáráskor. Addigra már több mint harminc éve állt az üzem alkalmazásában. „Nem mi voltunk a tulajdonosok, de mivel 1977 óta a gyárban voltam, nem akartam, hogy lerombolják. Valami újat szerettem volna”- nyilatkozta Olbert. – „Kerestük az utat, hogy hogyan lehetne megmenteni, és a Low-Beer családhoz fordultunk. Danielnek pedig volt egy ötlete.”

Olbert szerint az a tény, hogy a Low-Beer család is részt vesz a gyár múzeummá alakításában – ami egyben munkalehetőséget is jelent majd a helyieknek -, segített abban, hogy megnyerjék a környékbeliek támogatását. Az átalakítás feladata kiterjedt és hosszadalmas. Low-Beer azt mondja, hogy igyekeznek a Schindler-korabeli gyár minél több részletét megtartani. A gyár egyes részei a mai napig szinte változatlanul állnak, „A bárka érintetlen. A nagy turbinaterem is, ahol a zsidók dolgoztak. A kapuk, amelyeken keresztülmentek. Oskar Schindler irodája változatlan. Még az az emelete is megvan a gyárnak, ahol a zsidók éltek”- ecsetelte Low-Beer.

Oskar Schindler Izraelbe érkezése, 1962

Schindler történetét az 1982-es bestseller, a Schindler bárkája című regény, valamint az 1993-as Schindler listája című film örökítette meg. A Schindler család 1945-ben Nyugat-Németországba költözött, majd onnan 1949-ben Argentínába. Maga Oskar Schindler 1957-ben, feleségét Argentínában hagyva, visszatért Németországba. 1974-ben hunyt el. A jeruzsálemi Cion-hegyen helyezték végső nyugalomra. Ő volt a náci párt egyetlen olyan tagja, aki ilyen végtisztességben részesülhetett. Nevében fát is ültettek a jeruzsálemi Jád Vásem Múzeumban, az Igazak Útján.

A romos gyárépület

zsido.com

Forrás: TOI

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

 

Megszakítás