A Bazooka rágógumi régóta az izraeli élelmiszeripar egyik ékköve, hasonlóan a mogyoróízű Bamba rágcsálnivalóhoz. Azonban a rágógumitól az ultraortodox családok gyermekei mindig is távol tartották magukat, mert úgy tartották, hogy – az állami kósersági pecsét ellenére – disznóvérből és disznózsírból készül.

 A mítosz valószínűleg azért született, mert a szigoróan vallásos közösségekben nem tartják illendőnek a rágózást, ráadásul ehhez a típushoz még egy rövid képregényt is mellékeltek, melynek stílusa szintén nem volt elfogadható.

Most azonban elérkezett az igazság pillanata: az édességgyár külön reklámkampány keretében jelentette be, hogy termékük ezentúl a legszigorúbbnak tartott, jeruzsálemi „Édá Cháredit” rabbinátus felügyelete alatt készül, melynek szakértelmét és megvesztegethetetlenségét senki sem kérdőjelezi meg.

images1
Képregény
Az  új fejleményt nem mindenki fogadta örömmel. Olyan vélemények is napvilágot láttak a háredi médiában, melyek szerint hiba volt a szekuláris társadalom egyik jelképének tartott rágóguminak ultraortodox kósersági igazolást adni, hiszen annak fogyasztása attól még nem válik megengedhetővé. Ahogyan az egyik ismerrt újságíró fogalmazott: „Lehet, hogy kóser, de attól még büdös.”

Forrás: Haaretz

Megszakítás