A New York Giants vasárnap este a Washington Commanders ellen játszott és a meccsnek a hanukai gyertyagyújtás is része volt, tudtuk meg a Jpost cikkéből. Az ötlet a Chábád nemzetközi ifjúsági szervezete, a CTeen tagjaitól ered, akik a marylandi Chábáddal együttműködésben szervezték a nagyszabású gyertyagyújtást.

„Nyolcvanezer néző kíséri majd figyelemmel a játékot a tribünökről és további 18 millió az otthonából. A főműsoridőben játszott játék első nyilvános hanukai gyertyagyújtása olyan korszakban terjeszti majd hanuka ünnepének fényét, amikor mindenfelől támad az antiszemitizmus”

– állt a Chábád állásfoglalásában.

A mérkőzés maga döntő értékű a két csapat – és így a drukkerek – számára. A játék első negyede után egy zsidó fiatal mondja majd el az áldásokat és gyújtja meg az erre a célra készített menóra fényeit. A ceremónián részt vettek a CTeen és a marylandi Chábád képviselői is. A CTeen több csoportja is megjelent a játékon. A marylandi Chábád rabbijai és feleségeik számos programmal készültek a játék alkalmából, hanukai menórákat osztottak és nekik köszönhetően a zsidó drukkereknek a frissen sült lekváros fánkokról sem kellett lemondaniuk. A nyolcvanezer nézőből a becslések szerint mintegy tízezer zsidó:

„Soha ilyen nagyszerű lehetőségünk még nem volt arra, hogy megosszuk másokkal hanuka melegségét és fényét”

– mondta a nemzetközi CTeen részéről Mendy Kotlarsky rabbi.

A köztéri hanukai gyertyagyújtások ötlete az áldott emlékű lubavicsi Rebbétől, Menachem Mendel Schneerson rabbitól származik. Az 1970-es években útjára indított kampány célja a csoda hirdetése és annak az üzenetnek a közvetítése, hogy a fény győzedelmeskedik a sötétség felett.

„Vannak olyan zsidó tizenévesek, akik mostanában nem érzik magukat jól a bőrükben. Az, ha meglátják a velük egyidős zsidó tizenévest, aki egy nagy jelentőségű mérkőzés során kiáll és gyertyát gyújt, segíthet nekik abban, hogy magasra emelt fővel, büszke zsidóként éljenek, hogy ők lehessenek azok a kis fénypontok, melyek megvilágítják a sötétséget”

– mondta Kotlarsky rabbi.

Fotó: Wiki