A kisebb böjtök célja, hogy a szívet és érzelmeket felkavarva megtérésre ösztönözzenek, hogy mindenki felismerje saját hibáit, miközben az ősök tetteire emlékezik. Ezek inspirálóan hatnak arra, hogy a legjobbat hozza ki magából, így javul a böjtnapok által a világ is – írja a Chabad.org.

A próféták által rendelt micva, hogy böjtöljünk azokon a napokon, melyeken elődeinket különösen nagy csapások érték. Ez négy böjtnapra vonatkozik: Gedáljá böjtje (tisri 3.), tévét hónap 10., Eszter böjtje (ádár 13.) és támuz hónap 17. (További két böjtnap, tisá beáv és jom kipur jóval szigorúbb és hosszabb ezeknél.)

Bár micva, vagyis 13 év fölötti férfiak és bát micva, azaz 12 évesnél idősebb nők egyaránt böjtölnek. Terhes, illetve szoptató anyák többnyire nem böjtölnek, bár sokan vannak, akik szigorúbban veszik a szabályt, és csak akkor törik meg a böjtöt, ha az komoly kényelmetlenséget okoz a számukra. Ugyanígy a betegeknek, még azoknak sem, akik nincsenek közvetlen életveszélyben, és adott esetben ez vonatkozhat idős, vagy gyenge emberre. Kétséges esetekben mindig hozzáértő rabbi véleményét kell kérnünk. Jobb, ha az, aki ehet, ám felmentésének oka nem nyilvánvaló mindenki számára, nem nyilvános helyen étkezik.

13 év alatti fiúk és 12 év alatti lányok nem böjtölnek, bár szokás, hogy a nagyobbacska gyerekek néhány órát böjtölnek. Ha egy gyerek már elég nagy a böjt, illetve a gyász koncepciójának a megértéséhez, javasolhatjuk neki, hogy ne egyen édességet, de nem kell megakadályoznunk annak fogyasztásában.

Ha valaki véletlenül eszik a böjt kezdete után, folytassa a böjtöt, miután rájött a tévedésére.

A négy kisebb böjtnap a hajnalcsillag feljövetelével, vagyis álot hásáchárkor kezdődik. Ha valaki úgy tervezi lefekvésnél, hogy még a böjt beállta előtt felkel enni, magában jelentse ki, hogy nem vállalja magára a böjtöt hajnalig. A böjtök vége a cét hákochávim, a csillagok feljövetele, az éj beálltának időpontja.

A kisebb böjtnapokon megengedett a száj kiöblítése, illetve a fogmosás, amennyiben ezek elmaradása különös fájdalmat, vagy kényelmetlenséget okozna. A fogmosó vizet azonban nem szabad lenyelni.

Ha valakinek mindenképpen gyógyszert kell bevennie, megteheti, amennyiben az rossz ízű. Legjobb, ha víz nélkül veszi be az orvosságot, ám szükség esetén egy kis mennyiségű vízzel is lenyelheti az illető, ám jobb, ha kellemetlen, keserű ízű anyagot, például ecetet adagol a vízhez. Amennyiben erre nincs lehetőség, és a gyógyszer bevételének elmulasztása megbetegedéssel fenyegetné az embert, sima vízzel is lenyelhető az orvosság. A vitaminok és táplálék kiegészítők – még akkor is, ha valaki rendszeresen szedi azokat – nem feltétlenül tartoznak ebbe a kategóriába, hiszen többnyire nem okoz problémát, ha kihagyunk egy napot. Kétséges esetekben forduljunk hozzáértő rabbihoz!

A tisztálkodás megengedett a kisebb böjtnapokon, de vannak, akik szigorúbbak, és csak hideg vízzel mosakodnak ezeken a napokon. Zenét általában nem szokás hallgatni, kivéve Eszter böjtjét, mivel az nem gyásznap. Támuz 17-én pedig, ami a gyászos három hét kezdetét jelenti, semmiképpen nem hallgatnak zenét.

Az imádkozásban a böjtnapokon elhangzik a szlichot, vagyis bűnbánó ima, és az Ávinu málkénu ima mind a reggeli sáchárit, mind a délutáni mincha imában. Emellett az Ámidá állóimába az Ánénu szakaszt is betoldják, ám csak azok mondják el, akik böjtölnek.

A kis böjtnapok tóraolvasása Mózes második könyvéből, a Smotból származik és az aranyborjú története után következő időszakot írja le, amikor Mózes sikeresen bűnbocsánatot szerzett Istentől a zsidó nép ellene elkövetett bűnéért.

Szokás a megszokotton felül adományozni ezeken a napokon.

A böjtöt általában annak kimenetele után azonnal megtörik, bár Eszter böjtje után szokás, hogy előbb felolvassák a megilát, és csak utána esznek. Amennyiben tévét 10-ének böjtje péntekre esik – más böjtnapokkal ellentétben ezt eshet péntekre -, ilyen esetekben az első szombati kidussal törik meg a böjtöt.

Imádkozzunk, hogy mihamarabb eljöjjön a messiási kor, amikor beteljesedik Zechárjá (Zakariás) próféta jóslata: Így szól az Örökkévaló, a seregek ura: A negyedik hónak böjtje, meg az ötödiknek böjtje, meg a hetediknek böjtje, meg a tizediknek böjtje Jehuda házának lesznek vígsággá és örömmé és jó ünnepnapokká; de az igazságot és a békét szeressétek! (Zechárjá 8:19)

 

Megszakítás