Miközben súlyos károkat okoz a korallzátonyokban a globális felmelegedés és az óceánok elsavasodása, addig az Éjláti-öbölben továbbra is remek állapotban vannak a korallok.

Különösen jó hír, hogy a túlságosan meleg és savas víz még az anyakoralloknak sem okoz problémát, melyek megőrzik szaporodóképességüket és ellenálló utódoknak adnak életet. Bár eddig csak egy korallfajtával végeztek részletes kutatásokat, úgy tűnik, Éjláton a jövőben is gyönyörködhetünk a korallzátonyokban, miközben a világon sok helyen egyre kevesebb lehetőség marad erre.

A kutatást az izraeli Bár-Ilán Egyetem és a svájci Polytechnique Fédérale de Lausanne tudósai és hallgatói végzik az Éjláti Tengertudományi Intézet közreműködésével. A kutatók egy Vörös-tenger-szimulátort hoztak létre egy nagyméretű akváriumban, melyben a környezeti hatások változásának következményeit mérik.

„Mindenki legnagyobb megrökönyödésére és örömére nem volt sem minőség-, sem pedig mennyiségbeli változás a korallok szaporodási képességében a jövőben várható meleg és savas közeg szimulálásakor sem” – mondta Máoz Fine professzor, a kutatás vezetője. A kutatók arra is kíváncsiak, hogy mik azok a helyi sajátosságok, melyek képessé teszik a korallokat a túlélésre.

„A korallok világszerte pusztulnak az egyre magasabb vízhőmérséklet miatt. Az Éjláti-öbölben élő populáció viszont remekül tűri a felmelegedés okozta stresszt. Ráadásul az ellenálló képesség már a korall egészen fiatal korában megfigyelhető, amikor még sokkal érzékenyebb és sérülékenyebb. Úgy tűnik, hogy ez az öböl válhat a korallok menedékévé az elkövetkezendő évtizedekben” –tette hozzá.

zsido.com

Forrás: Jewishpress

Megszakítás